VodafoneZiggo streeft KPN voorbij op vaste telefoniemarkt

VodafoneZiggo is eind vorig jaar KPN voorbijgestreefd op de markt voor vaste telefonie en is nu marktleider. Dit stellen de specialisten van Telecompaper in hun kwartaalrapport over Q4 2017. De hele markt voor vaste telefonie krimpt nog steeds.

De aanbieder van vaste communicatiediensten via de kabel had in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar een marktaandeel van 41,9 procent op de vaste telefoniemarkt in ons land. In Q4 2017 zag de aanbieder met 0,5 procent toenemen. Het marktaandeel van KPN daalde in hetzelfde kwartaal eveneens met 0,5 procent naar een percentage van 41,1 procent. VodafoneZiggo heeft haar marktaandeel nog weten uit te bouwen zonder dat het door regulering derde partijen op haar netwerk moet toestaan, zoals KPN. Wel kijkt de ACM inmiddels ook naar mogelijkheden, waarbij ook VodafoneZiggo in de nabije toekomst te maken krijgt met regulering, zoals het openstellen van het kabelnetwerk voor derde partijen.

Krimp zet door

De Nederlandse vaste telefoniemarkt blijft krimpen en telde aan het eind van het vierde kwartaal nog 6,095 miljoen aansluitingen, vooral door een daling van het aantal digitale telefonie (VoIP)-lijnen met – 0,7 procent. Het aantal digitale lijnen kwam eind 2017 uit op 5,57 miljoen, 25 .000 minder dan in het derde kwartaal van 2017. Het restant bestaat uit analoge/ISDN-aansluitingen. Bij digitale telefonie groeide kabel in het vierde kwartaal nog licht met 1.000 aansluitingen naar 2,657 miljoen, maar dit was niet genoeg om de daling bij DSL en glasvezel te compenseren. DSL VoIP daalde met 1,2 procent naar 2,013 miljoen en glasvezel VoIP verloor 1,5 procent in het vierde kwartaal.

De daling van het aantal aansluitingen is al gaande sinds eind 2015. Het positieve effect van triple play-pakketten met (VoIP-)telefonie, internet en televisie zorgde sinds 2009 weer voor een groeiende markt in vaste telefonie. Sinds enkele jaren is dit niet meer voldoende om de ingezette daling van analoge lijnen te compenseren. De experts van Telecompaper verwachten dat de daling zal versnellen naar een gemiddelde van -2,9 procent per jaar tot en met 2022, om uit te komen op 5,267 miljoen.

Omzet daalt eveneens

Ook de omzet is inQ4 2017 gedaald met 5 miljoen euro naar in totaal 247 miljoen euro. De experts verwachten dat de vaste telefonieomzet dit jaar, 2018, met 6,9 procent daalt. Ook de trend van omzet- en volumedaling zal volgens het onderzoeksbureau in de komende jaren doorzetten, waarbij de omzet procentueel sneller daalt dan het aantal aansluitingen. Dat betekent een gemiddelde daling per jaar voor de periode 2017 tot en met 2022 van 6,6 procent voor de omzet.

Bron: Telecompaper