Omzet Nederlandse mobiele markt in 2017 gedaald

De Nederlandse mobiele operators hebben vorig jaar minder omzet geboekt, aldus de marktexperts van Telecompaper in hun kwartaaloverzicht over Q4 2017. Ook de komende vijf jaar blijft de omzet dalen.

In het kwartaaloverzicht stellen de experts van Telecompaper dat de daling vooral komt door de impact van regulering, prijsdruk en de sterke onderlinge concurrentie. Op het gebied van regulering deed vooral de introductie van de Roam Like At Home (RLAH) binnen de lidstaten van de Europese Unie en dus de afschaffing van de roamingtarieven binnen de EU zich gelden. Ook hadden de mobiele operators last van de verlaging van de termination-tarieven. In totaal kostten deze maatregelen de Nederlandse mobiele operators 130 miljoen euro aan omzet, aldus het onderzoek. Verder hadden de mobiele operators veel last van druk en concurrentie in zowel de consumentenmarkt als de B2B-omgeving, lagere buiten-de-bundelomzet en groei van SIM-only en dus minder maandelijkse opbrengsten.

Prestaties marktpartijen

mobiele operatorsDe mobiele netwerkoperators behaalden volgens het rapport samen een jaaromzet van 4,5 miljard euro. Tele2 was de enige  mobiele operator die groei mocht noteren, 29 procent vergeleken met 2016. De relatieve nieuwkomer blijft de kleinste van de vier MNO’s, maar wist haar marktaandeel in 2017 met ruim 1 procent te vergroten naar 5,1 procent. Vodafone, inclusief de mobiele omzet van Ziggo, noteerde de grootste omzetdaling. De tweede speler op de Nederlandse mobiele markt zag haar omzet het afgelopen jaar dalen met 10,1 procent. Als enige mobiele netwerk operator verloor Vodafone marktaandeel en kwam uit op 30,6 procent. Marktleider KPN noteerde de minste omzetdaling zien, -3,0 procent. Ondanks deze daling breidde KPN haar marktaandeel uit naar 43,1 procent. De omzet van T-Mobile, recent nog aangewezen als de Nederlandse mobiele operator met het snelste netwerk, daalde in 2017 met 4,4 procent ten opzichte van 2016. Op het gebied van marktaandeel bleef de operator stabiel met een marktaandeel van 21,1 procent, zo constateerden de experts.

Toekomstige verwachtingen

Op basis van de resultaten uit het vierde kwartaal en de huidige marktinvloeden heeft Telecompaper haar verwachting voor de komende vijf jaar bijgesteld. De onderzoekers verwachten nu dat de Nederlandse mobiele markt dit jaar, 2018, met ongeveer 2-3 procent gaat krimpen naar een totale omzet van 4,4 miljard euro.  Voor de periode 2017-2022 wordt verwacht dat de markt licht zal krimpen, met een negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,3 procent, tot een omzet van rond de 4,2 miljard euro in 2022. Belangrijkste redenen voor de blijvende verwachte daling zijn onder meer dat de onderlinge concurrentie en prijsdruk niet zal afnemen, ook niet met de mogelijke fusie van T-Mobile en Tele2. De groei van de omzet uit data en extra diensten is daarnaast nog steeds onvoldoende om de structurele daling van de omzet uit telefonie en sms volledig te compenseren. Een andere belangrijke negatieve factor blijft regulering met de nieuwe voorgestelde MTA-tarieven van telecomtoezichthouder ACM en RLAH. De experts verwachten wel dat de invloed van RLAH minder zal worden. Ook de transparantie van mobiele kosten en de druk op de ARPU vanwege het combineren van mobiele diensten met vaste diensten spelen een rol.

Bron: Telecompaper