Veel smartphones werken met verouderde versie van Android

De meeste Android-telefoons draaien op een zwaar verouderde versie van het Android-besturingssyteem. Ondanks eerdere beloften doen fabrikanten er maar weinig aan.

Volgens de Consumentenbond die hier onderzoek naar deed, is slechts 1 op de 10 telefoon voorzien van de laatste versie van Android. Ruim de helft van de onderzochte smartphones draait nog op Android 6 uit 2015, terwijl de meest recente versie, Android 8, al sinds augustus 2017 beschikbaar is.

De Consumentenbond vindt het ook problematisch dat veel fabrikanten nog steeds onduidelijk zijn over hun update-beleid en dat consumenten voor de aanschaf van een smartphone niet weten hoe lang het toestel updates zal ontvangen.

Updates

Van de 250 Android smartphone-modellen uit 2015 die de bond onderzocht, kreeg één op de vijf smartphones in de afgelopen twee maanden een veiligheidsupdate. Eenderde van de toestellen kreeg een half jaar of langer geleden voor het laatst een veiligheidsupdate.

Merken die volgens de Consumentenbond het meest achterlopen met versie- en veiligheidsupdates zijn Acer, Alcatel en Wiko. De modellen van Nokia, General Mobile en Google zijn het meest up-to-date. Ondanks eerdere beloften blijken LG en Samsung niet maandelijks kritische veiligheidsupdates voor al hun modellen uit te voeren.

Rechtszaak tegen Samsung

De bond stipte het probleem van het slecht updaten door smartphone-fabrikanten in 2015 al aan. Wat er sindsdien verbeterd is, is dat gebruikers tegenwoordig kunnen zien welke veiligheidsupdate hun toestel heeft gehad. Het regelmatig updaten van toestellen blijft echter nog uit.

Ook loopt er nog een aanklacht van de Consumentenbond tegen marktleider Samsung. Die zaak dient op 26 maart voor de rechtbank van Den Haag.