ACM: Kabelnetwerk VodafoneZiggo moet open voor alternatieve aanbieders

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat marktpartijen zonder eigen vaste netwerken communicatie- en internetdiensten kunnen blijven aanbieden. Dit betekent dat ook het kabelnetwerk van VodafoneZiggo moet worden gereguleerd.

De ACM heeft in haar rol als telecomtoezichthouder een ontwerpbesluit marktanalyse Wholesale Fixed Access  (WFA) gepubliceerd waarin het stelt dat in de nabije toekomst ook alternatieve aanbieders toegang moeten blijven krijgen tot vaste netwerken. Dit betekent dat naast de bestaande regulering over toegang tot het vaste koper- en glasvezelnetwerk van KPN, nu ook alternatieve aanbieders toegang moeten krijgen tot het kabelnetwerk van VodafoneZiggo. Met deze regulering wil de ACM ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie is met meer keuze en scherpere tarieven voor zakelijke eindgebruikers en consumenten.

Regulering

VodafoneZiggoReden voor de ACM om nu ook haar regulering te willen uitbreiden naar het netwerk van VodafoneZiggo is dat door de joint venture tussen beide bedrijven er een gelijkwaardige positie is ontstaan met het vaste netwerk van concurrent KPN. Beide partijen beschikken nu over een landelijk vast en mobiel netwerk. In haar marktanalyse stelt de toezichthouder dat beide partijen aanzienlijke marktmacht, of duopolie, zouden hebben op de markt voor vaste netwerken. Dit zou hen in staat stellen om alternatieve aanbieders gezamenlijk van de markt te weren en daardoor te hoge retail-prijzen voor eindgebruikers te hanteren. “Door de dominante positie van KPN en Vodafone Ziggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie.”, zegt bestuurslid Henk Don van de toezichthouder. “De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren. Zo zorgt de ACM ervoor dat ook de komende jaren marktpartijen zonder een eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo.”

Kabel onderdeel vaste markt

Volgens de ACM valt toegang tot koper-, glasvezel- en kabelnetwerken nu binnen een en dezelfde wholesale-markt, in tegenstelling tot twee jaar geleden. Reden hiervoor zijn technologische ontwikkelingen. Zo verbetert KPN zijn netwerk waardoor fysieke ontbundelde toegang steeds minder aantrekkelijk is en alternatieve aanbieders kiezen voor toegang op een hoger niveau in het netwerk. Voor vergelijkbare toegangsvormen vormt het kabelnetwerk van VodafoneZiggo in toenemende mate een goed alternatief om diensten aan eindgebruikers aan te bieden.

Consultatie

Het ontwerpbesluit van de ACM ligt vanaf nu ter consultatie voor belanghebbenden. Deze hebben nu zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen op de marktanalyse. Daarna legt de toezichthouder een aangepast ontwerpbesluit voor aan de Europese Commissie. De ACM streeft naar inwerkingtreding van dit besluit in de zomer van 2018.

Bron: Autoriteit Consument & Markt