Gartner: Mobiele telefoonverkoop groeit licht in 2018

Volgens marktonderzoeker Gartner zal de mondiale verkoop van mobiele telefoons in 2018 licht toenemen. De totale verkoop van alle soorten mobiele devices zal eveneens licht gaan stijgen.

Volgens een laatste rapport van de marktspecialisten groet de mondiale verkoop van mobiele telefoons dit jaar met 2,6 procent. In totaal zullen er wereldwijd 1,9 miljard mobiele telefoons over de toonbank gaan. De markt voor mobiele telefoons is één van de twee belangrijkste motoren achter de groei van alle wereldwijd verkochte mobiele devices, inclusief, pc’s en tablets. Ongeveer 87 procent van deze verkochte devices zal een smartphone zijn. Dit jaar groeit het percentage verkochte smartphones met 6,2 procent. Vooral de iPhone van Apple zal, in de ogen van de onderzoekers, populairder worden. Zij verwachten dat de verkoop van iPhones dit jaar groter zal zijn dan het verwachte markgemiddelde door de introductie van nieuwe modellen die de vervangingscyclus sterker zullen stimuleren.

Mobiele technologie

De fabrikanten van smartphones gaan in 2018 zich verder focussen op het bieden van meer persoonlijke ervaringen via deze mobiele devices, zo verwachten de experts verder. Het gaat hierbij dan vooral om on-device AI, virtuele persoonlijke assistenten en meer natuurlijk user interfaces. Ook komen er geavanceerde toepassingen van biometrie en verdere verbeteringen aan schermen en camera’s.

mobiele telefoons

Overige mobiele devices

Vanzelfsprekend keken de marktonderzoekers van Gartner ook naar de verwachtingen voor de totale markt van mobiele devices, inclusief pc’s en tablets. Het marktsegment groeit in 2018 wereldwijd met 2,1 procent naar een totaal van 2,32 miljard verscheepte devices. In 2017 kwam dit aantal, aldus de onderzoekers, nog uit op een totaal van 2,28 miljard stuks. De markt wordt dit jaar vooral gedreven door, eerder al aangegeven, de verkoop van mobiele telefoons en de premium ultramobile-markt van pc’s. In dit laatste segment zijn het vooral de lichtere devices van Apple, zoals de Apple Macbook Air, en de Surface-tablets van Microsoft op basis van Windows 10 die het goed doen. Volgens Gartner kiezen consumenten meer voor waarde en zijn daardoor bereid om premium devices aan te schaffen tegen een hogere prijs. De verkoop van traditionele pc’s zal dit jaar, zo stellende marktspecialisten, gelijk blijven.

Bron: Gartner