Marktkansen voor Europese IP-telefonie- en UCaaS-leveranciers nemen toe

Europese leveranciers van hosted IP-telefonie- en UCaaS-oplossingen krijgen de komende zes jaar veel kansen dankzij een min of meer gedwongen overstap van eindgebruikers naar IP. Dit stellen de marktonderzoekers van Frost & Sullivan in een recent onderzoek.
De marktspecialisten geven als belangrijkste reden voor de toegenomen marktkansen in de periode 2017-2023 voor de Europese hosted IP-telefonie- en UCaaS-aanbieders het uitschakelen van traditionele telefoniediensten als PSTN en ISDN door de traditionele telecomoperators. |Hierdoor worden eindgebruikers steeds vaker gedwongen over te stappen naar IP-telefonie-oplossingen als hosted PBX’en en UCaaS. Daarnaast zal de omzet in dit marktsegment verder worden aangespoord door voor afnemers interessante aanbiedingen voor cloudtelefonie en verder uitbreiden van functionaliteit met eigenschappen als geavanceerde collaboration en mobility. Verdere groeikansen doen zich voor op het gebied van value-added services en het zich ontwikkelen van de channel, zoals via white-labelaanbiedingen en PaaS-partnerships. Het enige wat nog voor de groei van het marktsegment van nadeel kan zijn, is terughoudendheid van eindgebruikers bij investeringen in on-premise communicatieinfrastructuuroplossingen, zo stelt Frost & Sullivan in het onderzoek.

Eindgebruikers  profiteren ook

IPDe marktexperts hebben ook goed nieuws voor eindgebruikers. Niet alleen Europese leveranciers zullen om hun gunsten dingen, ook leveranciers uit de VS willen een graantje meepikken. De komst van deze aanbieders naar Europa zal zorgen voor meer prijsdruk. Volgens de onderzoekers bieden de leveranciers uit de VS lagere prijzen voor basisdiensten en kunnen zij meer duidelijke dienstenbundels aanbieden. De Europese leveranciers moeten daarom echt hun diensten overal in Europa gaan aanbieden. Daarnaast moeten zij ook verder kijken buiten Europa.

Overige onderzoeksresultaten

Niet alleen keken de specialisten naar de kansen van de Europese hosted IP-communicatieleveranciers en UCaaS-leveranciers, maar ook nog naar andere trends. Zo stellen zij dat de leveranciers er vooral bij gebaat zijn om ‘freemium’-modellen te hanteren. Op deze manier zouden zij die Europese bedrijven die nog over IP-telefonie twijfelen over kunnen halen om toch naar de cloud over te stappen en heel hun UC-behoefte daarin onder te brengen.  Tot slot constateren experts van de markt dat de meeste eindgebruikers voor hosted IP-telefonie en UCaaS in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden aangetroffen. Zij verwachten verder een sterke marktpenetratie in de Scandinavische en Benelux-markten vanwege het hoge aantal mobiele werknemers in deze regio’s en een beperkte aanwezigheid van on-premise systemen. Tot slot zien zij ook een sterke groei in Centraal- en Oost-Europa, vooral door de beperkte aanwezigheid van UCaaS en de grote vraag naar flexibele en goedkope communicatie-oplossingen.

Bron: Frost & Sullivan