Nederlandse zakelijke eindgebruikers kiezen graag Apple

Binnen Nederlandse bedrijven zijn de smartphones van Apple erg populair als het gaat om zakelijk gebruik. Dit stellen onderzoekers van Computer Profile op basis van onderzoek onder 1.500 Nederlandse bedrijven met 50 of meer medewerkers.
iPhoneUit het onderzoek van de IT-marktspecialisten komt naar voren dat 43 procent van de gebruikte zakelijke smartphones op dit moment een iPhone is. Hierdoor is Apple dan de meest gebruikte leverancier zakelijke smartphones in ons land. De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung neemt ruim een derde deel van de zakelijke markt  in beslag. De top drie wordt afgesloten door Microsoft met bijna 9 procent van het aantal zakelijk gebruikte smartphones. De BlackBerry is binnen de Nederlandse zakelijke markt  zo goed als verdwenen, zo geven de onderzoekers verder aan. De Taiwanese fabrikant HTC ziet haar aandeel verder dalen naar slechts 1 procent.

iOS meest gebruikte mobiele besturingssysteem

Uit heiPhonet onderzoek blijkt verder dat in 2016 het aandeel van Android-toestellen voor het eerst hoger lag dat van iOS, Windows Phone en BlackBerry OS. Toch staat, door de populariteit van de iPhone, iOS weer op nummer één. Vanaf 2011-2012 heeft het gebruik van Android in de zakelijke markt een vlucht genomen. Microsoft Windows Phone-toestellen laten, zo stelt het onderzoek van Computer Profile, na enkele perioden van stijging in het zakelijk gebruik weer een daling te zien.

 

Bedrijfssegmenten

Tot slot keken de experts ook nog naar het gebruik per bedrijfssegment. De verdeling van zakelijke smartphones verschilt naar het type en de omvang van een bedrijf. Terwijl bij multinationals meer dan de helft met een mobiele telefoon van Samsung rondloopt, is dit bij lokale grootzakelijke bedrijven nog geen kwart. In dit segment komen gemiddeld wel meer Nokia smartphones voor, aldus Computer Profile. BlackBerry OS en het Symbian OS zijn zo goed als verdwenen, zo besluit het onderzoek.

Bron: Computer Profile