123inkt.nl bindt opnieuw de strijd aan met HP

HP gaat over de rug van de consument de strijd aan met huismerk cartridges, duizenden HP printer gebruikers gedupeerd na software update, zo meldt cartridgeleverancier 123inkt.nl. Vorige week kwamen er talloze klachten binnen over het niet meer functioneren van nieuw geplaatste 123inkt.nl huismerk cartridges in 25 verschillende modellen HP Officejet printers.

Naar is gebleken blijkt HP, net als 3 jaar geleden, een firmware update te hebben uitgerold, waardoor wereldwijd huismerk cartridges niet meer geaccepteerd worden door bepaalde HP Officejet modellen. Klanten krijgen zodra zij de cartridge vervangen door een nieuwe huismerk cartridge, de foutmelding: “Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges”. Deze foutmelding is echter niet correct, er is niets mis met de huismerk cartridges en van beschadiging is geen sprake.

Misleidende informatie

Volgens 123inkt.nl rolt HP deze updates bewust uit door HP uitgerold met als doel huismerk cartridges te weren en de gebruikers te doen geloven dat huismerk cartridges van een slechtere kwaliteit zijn. Zo probeert HP over de rug van de consument de strijd aan te gaan met verkopers van huismerk cartridges, zoals 123inkt.nl.
HP claimt deze updates uit te mogen voeren, omdat HP sinds december 2016 waarschuwt dat “cartridges zonder HP chip mogelijk niet werken en dat cartridges die vandaag werken, in de toekomst mogelijk niet meer functioneren.”
123inkt.nl is echter van mening dat de printer eigendom is van de consument die hem gekocht heeft. Deze consument moet zelf kunnen bepalen welke cartridges hij in zijn Officejet stopt. HP is geen eigenaar van verkochte printers en heeft niet het recht om iemands printer onbruikbaar te maken omdat er geen HP cartridges worden.

Eerdere rechtszaken stellen HP in ongelijk

Na melding aan zijn klanten ontving 123inkt.nl binnen enkele dagen al ruim tweeduizend reacties van klanten. HP heeft al eerder geprobeerd om een monopolie te vestigen op de cartridges voor zijn printers. In 2014 werd 123inkt.nl al eens aangeklaagd voor een inbreuk op octrooien van HP, maar kreeg van de rechter drie keer nul op het rekest. Na vier jaar procederen heeft de Hoge Raad op 19 april 2019 uitspraak gedaan, opnieuw in het voordeel van 123inkt.nl. Het octrooi is nietig en 123inkt.nl mag de huismerk cartridges gewoon blijven verkopen.

123inkt.nl heeft direct contact gezocht met de chipfabrikant van haar huismerk cartridges om het recente probleem op te lossen. De fabrikant bevestigde het probleem en gaf aan meldingen uit de hele wereld te hebben ontvangen. Voor de huismerk cartridges van 123inkt.nl is het inmiddels al gelukt om voor de getroffen HP printers nieuwe chips te ontwikkelen. Deze zijn momenteel in productie en worden deze week verwacht.

Ook consumenten die geen gebruik maken van 123inkt.nl huismerk cartridges kunnen bij 123inkt.nl terecht voor een oplossing. Er wordt een passend alternatief gezocht voor alle gedupeerden, ook als het andere huismerk cartridges betreft die niet bij 123inkt.nl zijn aangeschaft. Op www.123inkt.nl/update staat een duidelijke instructie voor het uitschakelen van de automatische updates.