Smartphonemarkt groeit dit jaar met 3 procent

Volgens de jongste voorspellingen van marktonderzoeksbureau IDC groeit de markt voor smartphones in 2017 met 3 procent in vergelijking met vorig jaar. Toen was de groei met 2,5 procent de laagste uit de geschiedenis.

Mede door een aantal nieuwe productintroducties gaat IDC uit van een marktomvang van rond 1,52 miljard toestellen in 2017. En de groei neemt in 2018 verder toe, met een verwacht groeipercentage van 4,5 procent, gedreven door betere economische omstandigheden in diverse opkomende markten en de beschikbaarheid van nieuwe iPhones over een volledig jaar.

Volgens Ryan Reith, program vice president voor IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers, is er met name in het Midden-Oosten, Afrika, Centraal en Oost Europa en Zuid-Oost Azië nog volop ruimte voor groei, omdat nog minder dan de helft van de bevolking over een smartphone beschikt. Daarnaast willen mensen steeds meer doen met hun smartphones en dat betekent een verschuiving van low-end devices naar toestellen met betere specs. Drivers achter die vraag zijn mediagebruik, gaming, augmented en virtual reality en permanente connectiviteit.

Een andere belangrijke ontwikkeling in de smartphone industrie is de felle concurrentie in de high-end van de markt tussen Samsung en Apple. Samsung heeft de Galaxy S8 en S8+ in de strijd gegooid en alles wijst erop dat Apple eind dit jaar met één van de belangrijkste nieuwe productintroducties komt.

Op het gebied van operating systemen is Android van Google met 85 procent en rond 1,3 miljard toestellen onbetwist de grootste. Apple iOS heeft met 223 miljoen iPhones een marktaandeel van 14 procent. De teloorgang van Windows Phone zet door omdat er steeds minder interesse van fabrikanten, ontwikkelaars en interesse in het platfom is. De voor 2017 verwachte 1,1 miljoen toestellen betekenen een daling van 80,9 procent en een marktaandeel van 1 procent.

Meer informatie: www.idc.com