SDC: Wij ondersteunen resellers bij VoIP-implementaties in de netwerkinfrastructuur

SDC: NETWORKING OOK IN TELECOMMARKT STEEDS BELANGRIJKER

Value added distributeur SDC uit Doetinchem was in het verleden een grote speler in de markt voor telefooncentrales, maar de opkomst van internettelefonie (VoIP) zorgde voor een sterke daling van de vraag naar traditionele PBX’en.

 

 

De daling van de vraag naar traditionele PBX’en heeft SDC tijdig opgevangen. “Dit hebben we gedaan door over te stappen op het leveren van componenten voor de IT-infrastructuur waarop de diverse VoIP-oplossingen draaien”, vertelt verkoopleider Ferry Theunissen. Pre-sales manager Aris Vink vult aan: “VoIP telefonie zit tegenwoordig vrijwel volledig in de cloud, al is er nog wel een beperkte vraag naar kleine PBX’jes vanuit de onderkant van de markt. Maar voor de pure telecomreseller is eigenlijk geen plaats meer; hij zal ook kennis moeten opdoen en vaardigheden moeten ontwikkelen rondom de IT-infrastructuur waarop de nieuwe telecom draait. Onze focus ligt dan ook op het ondersteunen van onze partners bij implementaties van VoIP-oplossingen in de netwerkinfrastructuur.”

Dezelfde dag verzonden

Ferry Theunissen

“SDC onderscheidt zich in de markt met expertise en kennis, een brede keuze in producten en oplossingen, goede prijzen en een sterke logistiek en voorraadpositie. Vandaag besteld is vandaag verzonden, allemaal belangrijke punten voor onze resellers. Die meerwaarde zorgt voor minimaal verloop in ons klantenbestand en de gestage uitbreiding ervan”, voegt Theunissen toe.

Nieuwe technologieën: 5G en Wifi 6

Vink: “Voor ons is 5G een nieuwe infrastructuur, waarbij de toegepaste technologie ervoor zorgt dat je met veel meer devices, veel meer bandbreedte en veel meer snelheid te maken krijgt en waarvoor je een heel dicht netwerk moet aanleggen. Producten die wij daarvoor in de komende jaren zullen gaan leveren zijn bijvoorbeeld 5G-gateways, die daarnaast ook gebruikt kunnen worden als een internet fail-over. 5G zou zelfs een alternatief kunnen worden voor vast internet. Maar we zitten pas in de aanloopfase naar concrete oplossingen, er komt nog heel veel koffiedikkijken aan te pas.”

‘Onze betaalde, merkonafhankelijke training vormt een aanvulling op de merkgebonden trainingen’

Vink zwijgt even en zegt dan: “Veel interessanter en concreter voor ons is de tegenhanger van 5G: Wifi 6. Iedereen roept wel dat 5G het helemaal gaat worden, maar de ontwikkeling van wifi staat zeker niet stil. De nieuwe wifi 6-standaard is gelanceerd, en begin volgend jaar zullen we eerste producten op de markt brengen: de Wifi 6 Access Points van TP-Link. Daar verwachten we veel van, zeker ook omdat dat in een volledig gemanagede omgeving komt, waardoor je voor heel interessante prijzen een volledig dekkend netwerk kunt bouwen. 5G komt daar in onze visie achteraan, omdat het nog wel even gaat duren voordat dat netwerk volledig zal zijn uitgerold.

Indoordekking als uitdaging

Aris Vink

Vink: “5G is gebaseerd op microgolftechnologie. Die heeft een beperkte reikwijdte en dat betekent dat je In vergelijking met Wifi 6 voor indoordekking veel meer basisstations nodig hebt. Dat probleem speelt niet bij Wifi 6, daar is het wachten op de clients. Alle nieuwe 5G-smartphones zullen ook voorzien zijn van de Wifi 6-standaard Beide technologieën – het 5G openbare netwerk en private Wifi 6- netwerken – hebben hun eigen merites, ze zijn nooit een volledig alternatief voor elkaar, zeker zolang de indoordekking bij 5G niet is verbeterd.”

Netwerksecurity steeds belangrijker

“In de markt is er een groeiende behoefte aan security-oplossingen”, zegt Theunissen. “Daarvoor zijn we een distributeurschap aangegaan met FlashStart, een cloudgebaseerde webfilteringoplossing die gebruikmaakt van DNStechnologie. Omdat het alleen kleine DNS- packets inspecteert, heeft de oplossing geen merkbare impact op de gebruikerservaring of de datadownloadsnelheid. Er is geen lokale implementatie nodig, de DNS-server draait op het gedistribueerde serverpark van FlashStart in de cloud. Deze schermt de gebruiker af van alle ongewenste of onveilige websites. FlashStart wordt whitelabel geleverd en is voorzien van API’s voor de integratie met de andere tools van een reseller of IT-dienstverlener. Met FlashStart bieden we weer een nieuwe propositie en sluiten we aan bij de behoefte die onze partners hebben, met name de ICT-partners. Als SDC zitten we tenslotte bovenop de markt en groeien mee met onze partners. Zo hebben we ons portfolio eerder al aangevuld met de security-gateways, switches en videosurveillance-oplossingen van TP-Link en Ubquiti. Dat laatste merk is groot geworden dankzij een onorthodoxe marktbenadering. Ze investeren in R&D in plaats van in traditionele marketing en leveren topproducten tegen uiterst scherpe prijzen. Dat is zeker een enorm pluspunt nu security – mede ook door de AVGwetgeving – een must is voor iedere organisatie.”

VoIP networkingtrainingen

Terug naar VoIP, waarvoor Vink een specifieke netwerkcursus heeft ontwikkeld. “Iedereen volgt natuurlijk de training van de cloudprovider over de basisinrichting, maar daarbij blijven nogal wat onderwerpen buiten beeld. Hoe gaat een en ander op locatie, hoe maak je VoIP geschikt zodat het goed past in het netwerk van je klant, hoe richt je je switch in, wat moet je in je router doen, wat moet je aan quality-of-service-instellingen doen? Dat zijn voor veel resellers vaak nog best wel uitdagingen. In de nieuwe training leren we klanten hoe je met de beschikbare tools kunt controleren dat je VoIP-verkeer goed door je netwerk gaat, en als er problemen zijn hoe je dat kunt tackelen. Ook vertellen we hoe je de leverancier bij wie je een probleem wilt aankaarten van de juiste informatie kunt voorzien. Onze betaalde, merkonafhankelijke training vormt een aanvulling op de merkgebonden trainingen die we meestal zonder kosten in een kennismakingsbundel aanbieden. We merken aan het aantal aanmeldingen duidelijk dat de behoefte aan kennis bij resellers steeds groter wordt; zij willen kunnen bepalen wat ze nog zelf willen beheersen en wat ze liever bij de distributeur of de leverancier willen laten”, aldus Vink

‘Veel interessanter en concreter voor ons is de tegenhanger van 5G’

Samen sterk

Het laatste woord bij dit gesprek is voor Ferry Theunissen: “Als laatste willen we niet onvermeld laten dat RoutIt, waar veel van onze resellers ook een relatie mee hebben, naast Cisco heeft gekozen voor de door ons gedistribueerde alternatieven van MikroTik, AVM en Draytek. We zijn al druk bezig om de helpdesk daarop te trainen zodat ze de eerstelijnssupport naar resellers kunnen verzorgen. Samenwerken als onderdeel van een groeiend ecosysteem waarin leveranciers, distributeurs en channelpartners samen de eindklant ontzorgen is ook in de telecom- en IT-branche steeds belangrijker.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 7-2019]

Lees het artikel hier in PDF