Vodafone boekt weer winst en stelt prognose naar boven bij

Telecomprovider Vodafone heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar 2017 winst geboekt. Vorig jaar was er in dezelfde periode nog een fors verlies, onder meer veroorzaakt door een afboeking op de Indiase activiteiten. Het bedrijf verhoogde de prognose voor het volledige boekjaar.

De winst kwam in het eerste halfjaar uit op 1,2 miljard euro, tegenover een verlies van 5 miljard euro een jaar geleden. Het operationeel resultaat kwam ruim 32 procent hoger uit op 2 miljard euro. De omzet daalde met 4,1 procent en was in totaal 23,1 miljard euro. De daling van de opbrengsten had onder meer te maken met Nederland, waar Vodafone is gefuseerd met Ziggo en niet meer volledig in de boeken wordt meegerekend. Groei in Italië en het Verenigd Koninkrijk hielp de nadelige effecten van het afschaffen van roamingkosten weg te werken.

Vodafone wees er op dat de omzet in de meeste markten groei liet zien als gevolg van de toegenomen vraag naar mobiele data. Ook de zakelijke tak groeide, mede dankzij een focus op clouddiensten. Ook bracht de telecomaanbieder zijn kosten omlaag. In India, waar Vodafone verlies lijdt, ziet het bedrijf signalen van marktstabilisatie. In de tweede helft van het jaar wil Vodafone verder investeren in de glasvezelinfrastructuur in Duitsland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: ANP