Opensignal vergelijkt netwerkprestaties smartphones

Smartphones verschillen sterk in functies voor netwerkcommunicatie en daarmee ook de ervaring met snel downloaden en videostreaming. Mobiel analysebedrijf Opensignal heeft de ervaringen van smartphone-gebruikers wereldwijd gekwantificeerd. In het high-end segment zijn Samsung-toestellen het snelst, in het middensegment ervaren Apple-gebruikers de hoogste snelheden terwijl Huawei-smartphones het snelst zijn bij instapmodellen.

Smartphones verschillen sterk. Ze variëren onder meer in netwerkcapaciteit, camera’s en schermen. Om de verschillen te analyseren, heeft Opensignal onderzoek gedaan naar de ervaringen van smartphonegebruikers in drie segmenten: laag, midden en hoog.

Het rapport van Opensignal beschrijft de ervaringen met de toestellen van de drie grootste smartphonefabrikanten naar volume: Apple, Huawei en Samsung. Omdat high-end modellen meer netwerktechnologie bevat, zijn ze op een positieve manier gevoeliger voor verbeteringen van mobiele netwerken en zijn ze volgens Opensignal in feite een indicator van de mobiele netwerkervaring van de toekomst.

Bevindingen

Een van de belangrijke bevindingen is dat Samsung-gebruikers in 35 procent van 40 geanalyseerde landen snellere downloadsnelheden ervaren dan Apple- en Huawei-gebruikers. Onder de drie grootste leveranciers waren Apple-smartphones sneller in 17,5 procent van de landen. En in de resterende 48 procent was geen van de drie snelste, hoewel Huawei-gebruikers in zeven landen de snelste waren.

In de VS ondervonden Samsung-gebruikers een downloadsnelheid van 8,2 Mbps sneller dan die van iPhone-gebruikers. Het land met het grootste voordeel voor Samsung-gebruikers was Noorwegen, waar Samsung-gebruikers 12 Mbps sneller waren dan Huawei-gebruikers en 14 Mbps sneller dan Apple iPhone-gebruikers.

Apple-gebruikers hadden de grootste voorsprong op gebruikers van Samsung en Huawei in Emiraten en Taiwan. In die landen waren de downloadsnelheden van iPhone-gebruikers 14,7 Mbps en 8 Mbps sneller dan de snelheden van Samsung-gebruikers.

Downloadervaring

Bron: Opensignal

De geavanceerde downloadervaring voor smartphones varieert van 70,4 Mbps in Zuid-Korea tot 6,6 Mbps in Irak, waarbij alle smartphonemerken in 73 landen worden vergeleken. Gebruikers in Canada en Singapore stonden net achter Zuid-Koreaanse gebruikers met snelheden van 67,1 Mbps en 65,4 Mbps, respectievelijk op de tweede en derde plaats. Nederland komt op de vijfde plaats met 63,5 Mbps.

Downloadsnelheden van high-end smartphones waren in 25 landen minstens twee keer zo snel als die van goedkope modellen. Opvallend was dat de in Thailand gemeten snelheden op high-end smartphones liefst 4,3 keer zo snel waren als die gemeten op goedkope smartphones. In Canada en de Emiraten was dit 2,9 keer en in Australië, Singapore en Zwitserland respectievelijk 2,6, 2,5 en 2,5 keer zo snel. In Nederland is die ratio 2,2 schrijft Opensignal.

Bron: Opensignal