KPN start uitrol PON als eerste stapje naar 10 Gbps op glasvezel

KPN heeft gekozen voor PON-technologie om de snelheden op zijn glasvezelnetwerk te verhogen. Later dit jaar wil de operator 1 Gbps kunnen aanbieden en op de langere termijn is het doel om tot 10 Gbps te kunnen bieden. KPN werkt met Nokia aan de versnelde uitrol van glasvezel naar één miljoen huishoudens.

PON is Passive Optical Networking en Passive betekent enkel dat voor de optische transmissie geen actieve elektronische onderdelen nodig zijn zodra het signaal door het netwerk gaat. Dit kan worden aangelegd in de uitrol van een Fiber to the Home. KPN gaat de versie G-PON gebruiken dat het meest wordt gebruikt bij FttH omdat het de data met verschillende snelheden kan transporteren (van 622 Mbps symmetrisch tot 2,5 Gbps down en 1,25 Gbps up).

Door de keuze voor G-PON-technologie is KPN ‘klaar voor de toekomst’, aldus CTO Babak Fouladi van KPN. “We kunnen steeds meer klanten toegang geven tot een supersnelle gigabitverbinding. Dit onderstreept onze ambitie om de Nederlandse digitale snelweg aan te leggen.”

Nokia

Netwerk- en technologieleverancier Nokia gaat aanpassingen doen aan het netwerk en is al begonnen met de voorbereidingen. KPN heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij de PON-technologie in de tweede helft van 2019 beschikbaar komt in de eerste glasvezelgebieden. KPN belooft dan snelheden van 1 Gbps. Tegelijkertijd moet het netwerk worden klaargemaakt voor de latere introductie van XGS-PON (de opvolger van G-PON), waarmee snelheden tot maximaal 10 Gbps symmetrisch beschikbaar zijn.

Bron: KPN