Omzetdaling Nederlandse mobiele markt vlakt af: -0,7% in Q1

De Nederlandse markt voor mobiele diensten is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,7 procent jaar-op-jaar gekrompen naar 1,2 miljard euro. De sterk groeiende vraag naar mobiele data en de blijvende focus op de verkoop van abonnementen met meer GB’s lijkt stabiliserend te werken op de ontwikkeling van de omzet uit mobiele diensten, zo blijkt uit het meest recente kwartaalrapport Dutch Mobile Operators van Telecompaper.

De al jaren durende omzetdaling begint af te vlakken. De grootste verliezer het afgelopen kwartaal was Vodafone. Van de vier mobiele operators met een eigen netwerk (MNO’s) scoorde Tele2 de sterkste groei van de kwartaalomzet: 36 procent jaar-op-jaar. De relatieve nieuwkomer blijft de kleinste van de vier MNO’s, maar wist z’n marktaandeel te vergroten naar 4,6 procent in Q1 2017. KPN breidde zijn marktleiderschap iets uit naar een aandeel van 42,8 procent. T-Mobile had een stabiele mobiele omzet op jaarbasis en groeide licht naar een marktaandeel van 21,4 procent. Vodafone (inclusief de mobiele omzet van Ziggo) kreeg een omzetdaling van 6,4 procent te verwerken. De operator verloor als enige MNO marktaandeel en kwam uit op 31,2 procent.

De omzetdaling naar 1,2 miljard euro in het eerste kwartaal van 2017 betekende jaar-op-jaar een daling van 0,7 procent en sequentieel 1,1 procent. Het eerste kwartaal is over het algemeen zwakker dan het voorgaande vierde kwartaal. Op jaarbasis is echter te zien dat de krimp van de mobiele markt in de laatste kwartalen structureel minder sterk is.

Operators proberen door het aanbieden van all-in bundels, multi-play pakketten en grote data bundels tegen vaak lagere prijzen, mensen over te halen om in totaal meer te besteden en zo de ‘churn’ (klantverlies) te beperken. Er lijkt dus een verbetering zichtbaar, maar nog niet voldoende om in de plus toekomen. Ook de impact van regelgeving werkt nog door, met met de afschaffing van retail-roaming tarieven in de EU per 15 juni 2017. Verder is er de komende drie jaar nog sprake van verlaging van MTR (mobiele terminatie tarieven).

Bron: www.telecompaper.com