Netwerk van Eurofiber aangemerkt als vitale infrastructuur

Het netwerk van glasvezelaanbieder Eurofiber is door het voor telecom verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangewezen als een voor Nederland vitale infrastructuur. Hierdoor valt dit glasvezelnetwerk vanaf nu onder bescherming van de Rijksoverheid.

De erkenning als vitale infrastructuur voor Nederland van het netwerk van de glasvezelspecialist, slechts voorbehouden aan enkele Nederlandse telecombedrijven, waaronder KPN en VodafoneZiggo,  geeft aan dat dit netwerk zo belangrijk is voor de Nederlandse samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige maatschappelijke ontwrichting leidt en een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Op het landelijk dekkende glasvezelnetwerk van de glasvezelaanbieder  zijn een groot aantal cruciale organisaties, zoals ziekenhuizen, gemeenten en andere overheidsinstanties, aangesloten. Ook werken diverse essentiële diensten, denk aan verkeerslichten en brugregulering, via het Eurofiber-netwerk.

Helpende hand

Nu het glasvezelnetwerk van de specialist de status van ‘vitale infrastructuur’ heeft gekregen, kan de Nederlandse overheid de aanbieder waar en wanneer de glasvezelaanbieder ondersteuning bieden. Voorbeelden hiervan zijn onder meer hulp ICT-gebied door het Nationale Cyber Security Centrum (NCSC) of de alertering vanuit de NCTV bij een terroristische dreiging, aldus het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bron: Eurofiber