Nederlandse startup belooft ‘WiFi-revolutie’

Betere ontvangst van WiFi-signalen. Dat is de belofte die de Nederlandse startup Antenna Company denkt te kunnen invullen wanneer zijn mysterieuze ‘supershaped antenna’ is ingebouwd. Naar eigen zeggen is het bedrijfje in gesprek met ICT-gigant Cisco. Dit is echter tot dusver niet bevestigd door de Amerikaanse netwerkspecialist. Verder hoopt het met smartphonemakers zoals HTC, LG en Samsung zaken te kunnen doen.

Naast een betere ontvangst van draadloze netwerksignalen, zou de supershaped anntenna van Antenna Company ook makkelijker en goedkoper te integreren zijn in diverse soorten apparaten. Antenna Company zegt zijn ‘revolutionaire ontwerp’ te hebben gebaseerd op de zogenoemde ‘Superformule’ die Johan Gielis, een Nederlandse wetenschapper verbonden als ‘visiting professor’ aan de Universiteit van Antwerpen, in 2003 heeft bedacht. Met behulp van deze formule kunnen nagenoeg alle mogelijke, in de natuur voorkomende, vormen worden beschreven. Het zou daarmee bijvoorbeeld aan de basis kunnen staan van betere compressietechnieken voor grafische bestanden De Antenna Company geeft geen exactere omschrijving van de manier waarop de Superformule wordt toegepast in zijn supershaped antenna.

De geldschieter achter de op de Nederlandse Antillen gevestigde startup is de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn. De geboren Nijmegenaar heeft zijn fortuin onder andere weten te maken door het opkopen van verlieslijdende ondernemingen en die vervolgens, na het bereiken van winstgevendheid, weer te vervreemden. Zo heeft hij de operator Telfort in 2005 voor meer dan 1 miljard euro aan branchegenoot KPN weten te verkopen. Deze transactie leverde hem, naar verluidt, circa 300 miljoen euro op. Zijn vermogen werd in 2011 door het Nederlandse zakenblad op een kleine 1,2 miljard euro geschat.

De ceo van Antenna Company is eveneens een oude bekende in de Nederlandse zakenwereld: Roel Pieper zwaait bij het bedrijfje de scepter. Het is niet de eerste keer dat deze oud ICT-topman (onder andere ceo bij het door HP overgenomen Compaq Computers) met Boekhoorn samenwerkt. In 1999 hebben de twee al met elkaar te maken gehad. Boekhoorn participeerde destijds in een bedrijfje dat een geheimzinnige ‘revolutionaire compressietechnologie’ voor videobeelden claimde te hebben ontwikkeld. Dit werd aan Pieper aangeboden, die toen topman van elektronicaconcern Philips was. Het bedrijfje en de technologie hebben het echter niet gered. De bedenker van de technologie, de Nederlander Jan Sloot, overleed aan een hartaanval voordat zijn vinding productierijp was en nam de exacte technologie mee in zijn graf.