LoRa netwerk KPN heeft landelijke dekking

Sinds gisteren biedt KPN in heel Nederland toegang tot zijn LoRa-netwerk voor IoT-toepassingen. De operator stelt dat Nederland hiermee als eerste land ter wereld een landelijk-dekkend LoRa-netwerk voor Internet-of-Things (IoT) toepassingen heeft. KPN begon vorig jaar november met de uitrol van zijn LoRa-netwerk in Rotterdam en Den Haag, versnelde de uitrol in januari 2016 en bereikte afgelopen april dekking in de hele Randstad.

KPN claimt inmiddels contracten te hebben afgesloten voor 1,5 miljoen IoT-devices en sensors. De eerste IoT-toepassingen zijn op het netwerk aangesloten en proof-of-concepts worden getest. Op luchthaven Schiphol wordt LoRa bijvoorbeeld getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Bij Utrecht Centraal wordt geëxperimenteerd met LoRa om wissels op het spoor te monitoren en in de Rotterdamse Haven zijn dieptemeters uitgerust die met het IoT-netwerk zijn verbonden. KPN verwacht dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van dit jaar breder beschikbaar komen.

De komende maanden zal KPN het LoRa-netwerk verder optimaliseren door het netwerk te verdichten en komt ook een localisatiefunctionaliteit beschikbaar. LoRa van KPN is een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. KPN heeft, verspreid over heel Nederland, circa 1.000 bestaande mobiele opstelpunten voorzien van een LoRa-gateway en -antennes.

Meer informatie: www.kpn.com