KPN en TU Eindhoven starten samenwerking op telecomgebied

KPN en TU Eindhoven zijn begonnen met de aangekondigde samenwerking rond de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor de telecomsector.

Volgens de TU Eindhoven (TU/e) gaat het hierbij oom samenwerking op het gebeid van onder meer software, data analytics, maar ook kunstmatige intelligentie. KPN en TU/e willen elkaar op dit vlak te versterken binnen het programma Flagship Telecom. De strategische samenwerking concentreert zich rond vier faculteit-overstijgende centra van TU/e, te weten: Center for Wireless Technology (CWTe Lab), Data Science Center Eindhoven (DSC/e), Smart Cities Program en het Institute for Photonic Integration. Het is de bedoeling dat de samenwerking op termijn plek gaat bieden aan zestien promotieplaatsen voor TU/e-studenten.

Verwachtingen

Chief Technology Officer (CTO) Tom Poelhekken van KPN, verwacht veel van het TU/e-onderzoek naar Wifi-technieken. “Binnenkort hebben we 4K- en snel daarna zelfs 8K-televisie. Het wordt dan steeds moeilijker om zelfs in je huis informatie van ruimte naar ruimte maar ook naar het internet te brengen. Dus wij zijn dringend op zoek naar technologieën die ons verder helpen.  Onbeperkte hoeveelheden bandbreedte, minder storingen, minder interferentie, veel gerichter. Het gaat om toepasbare producten die wij over pakweg 15 jaar kunnen gaan omarmen en om mensen die naar ons toe gaan komen om ons verder te helpen met kennisopbouw.” “De TU/e wordt een verlengstuk van KPN op researchgebied. Je richt je daarbij op het oplossen van problemen die voor de samenleving van belang zijn”, aldus directeur Ton Backx van het fotonica-instituut van de TU/e.

Bron: TU Eindhoven