Kaspersky Lab: Nederlanders gebruiken nauwelijks wachtwoorden voor smartphones

Volgens beveiligingsspecialist Kaspersky Lab beveiligt de helft van de in een onderzoek onderzochte Nederlanders hun smartphone niet met een wachtwoord. Smartphones zijn daarom een goede buit voor zakkenrollers.

In een in 2017 gehouden onderzoek onder 501 respondenten in 13 Europese landen, waaronder Nederland, komt naar voren dat er voor de beveiliging van smartphones in ons land nog wat werk aan de winkel is. Van de ondervraagde Nederlanders geeft 50 procent aan een wachtwoord op het mobiele apparaat te hebben slechts 11 procent codeert bestanden en mappen om ongeoorloofde toegang te voorkomen. 39 procent geeft dus aan geen van deze twee beveiligingsmethoden toe te passen. Volgens de beveiligingsspecialist zijn daardoor veel persoonlijke gegevens vrij toegankelijk voor anderen als smartphones in verkeerde handen vallen, bijvoorbeeld door diefstal of verlies.

Overige beveiliging

Ook het verlies van de mobieltjes die wel met een wachtwoord zijn beveiligd, kan aanzienlijke gevolgen hebben, stelt Kaspersky Lab. Minder dan de helft van de respondenten die hun smartphones wel beveiligen, 48 procent, maakt een back-up en slechts 21 procent gebruikt antidiefstalfuncties. Dit kan betekenen dat de ex-eigenaren niet meer bij hun eigen gegevens en accounts kunnen. “We zijn allemaal erg gehecht aan onze mobieltjes omdat ze ons overal en altijd toegang geven tot essentiële informatie”, zegt general manager Harco Enting van Kaspersky Lab Benelux. “Criminelen krijgen die apparaten maar al te graag in handen. Het wordt ze wel heel makkelijk gemaakt als er geen wachtwoorden op staan. Dat terwijl zowel het toestel als de data die erop staat in een paar eenvoudige stappen te beveiligen zijn. Met de inzet van een wachtwoord en beveiligingsoplossing met antidiefstalbeveiliging zijn alle waardevolle gegevens en apparatuur beschermd tegen verlies en diefstal.”

Bron: Kaspersky Lab