Distributie: desktop is niet dood!

De distributeurs in Europa hebben in januari weer omzetgroei gekend, voor het eerst in elf maanden. Dat zegt onderzoeksbureau Context. Verrassend: desktop PC’s doen het goed.

De totale omzet in zowel het zakelijke als het consumentensegment groeide met 2 procent naar 2,7 miljard. Context heeft de cijfers van de top 65 distributeurs in Europa bij elkaar opgeteld. Het beste ging het volgens Context in Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Opvallend was dat de best lopende producten onder meer (en heel verrassend) desktop PC’s waren, met een groei van 11 procent. De totale PC-omzet steeg met 2 procent, vooral doordat de hevige concurrentie op de notebookmarkt een enorme druk zet op de prijzen.

Volgens Context zou de enorme toename in desktops betekenen dat de zakelijke markt nu klaar is met de recessie en eindelijk met de vervangingsinvesteringen begint. Gartner en Google verklaarden deze week nog dat het einde van de desktop PC nabij is.

Ook de servermarkt lijkt voor de distributeurs weer op te leven, zegt Context. Het beste groeisegment is overigens dat van de telecommunicatie, waarin het verkoopkanaal een omzetgroei zag van maar liefst 173 procent vergeleken met januari 2009. Vooral smartphones doen het goed: de omzet ging daar met 226 procent omhoog.