Column: Totale verwarring – Pieter Waasdorp

Dit keer heeft mijn column een serieuze ondertoon. De laatste weken is de telecommarkt flink opgeschud. En het einde is nog niet in zicht. Huawei wordt door Amerika beschuldigd van spionage. De wereld op zijn kop. Volgens een breed gedragen opvatting in de westerse wereld ligt de bewijslast altijd bij de procederende partij en nooit bij de aangeklaagde of aangeklaagden. Een uitzondering is natuurlijk de belastingwet. Daar is vaak sprake van een omgekeerde bewijslast.

De Amerikaanse president Trump denkt daar volstrekt anders over. Donald is als een waarachtige ridder een nietsontziende economische kruistocht begonnen tegen Huawei. Overtuigd door zijn gelijk sleurt hij de wereld mee naar mogelijk de volgende wereldwijde economische crisis. En echt, volgens mij lijkt kruisridder Donald geen enkel benul te hebben wat de gevolgen zijn van zijn doldwaze actie.

Hij beschuldigt Huawei van spionage. Tot op dit moment zijn dit alleen nog maar vage beschuldigingen. Er is tot op heden geen enkel publiek bewijs van vermeende achterdeurtje getoond. Wel zijn er heel veel onderzoeken gedaan in andere landen. Die tonen allemaal aan dat er tot op dit moment alleen nog maar sprake is van ongefundeerde beschuldigingen van Donald.

Aan de andere kant moeten wij ook niet naïef zijn. Natuurlijk zijn de banden tussen de Chinese overheid en Huawei hecht. Heel hecht. En, zoals gebleken is in Polen, zijn er ook zeker nauwe relaties tussen medewerkers van Huawei en de Chinese inlichtingendiensten.

Maar was het niet onze eigen Donald die samen met de Engelse inlichtingendienst een achterdeur hadden bij het Belgische netwerk Belgacom? En is het niet diezelfde Donald die bondgenoot Merkel, de Duitse bondskanselier, afluisterde via haar door de CIA gehackte BlackBerry? Allemaal wél aangetoonde feiten.

Miljoenen gebruikers van Huawei smartphones lijken nu het slachtoffer te worden van de onbezonnen acties van de machtspoliticus Donald. Door de opgelegde handelsban mag Google op termijn geen Android-updates meer leveren aan Huawei. Los van de impact die dat gaat hebben op de verkopen van toestellen van Huawei, is er ook een enorm veiligheidsrisico. Hoewel de verkopers van antivirussoftware voor smartphones ons anders willen doen geloven, is malware nog geen echt probleem in onze markt. Maar dit kan radicaal veranderen als de ruim 200 miljoen actieve Huawei telefoons geen beveiligingsupdates meer krijgen.

Het gaat het nu verder? Na de zomer kan Huawei alleen nog maar de open-sourceversie van Android op nieuwe toestellen installeren. Populaire apps als Google Maps, YouTube en de miljoenen apps die kunnen worden gedownload via de Google Play Store kunnen dan niet meer zomaar gebruikt worden. Grappig is wel dat alleen gebruikers buiten China hier last van krijgen. Chinezen hebben al jaren geen toegang tot deze apps vanwege de volstrekt verwerpelijke censuur die daar geldt.

Ook is Huawei bezig met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem, waar wellicht ook Android-apps op draaien. Maar helaas voor Huawei gaat dit niet echt een alternatief worden voor Android. Het door de fabrikant ingezette succesvolle groeipad krijgt op zijn minst een gevoelige tik. Of China en Amerika moeten heel binnenkort een handelsdeal sluiten, waarin Huawei wordt meegenomen. En dat zou voor de hele wereld een enorme uitkomst zijn.

Pieter Waasdorp is managing director bij Renewd. In ChannelConnect beschouwt deze telecomveteraan – met jarenlange achtergrond in telecomdistributie – met een fraaie knipoog de actualiteit in het ICT-kanaal.

Reageren? p.waasdorp@renewd.com

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 3]

Lees het artikel hier in PDF