Telecom-en ICT-diensten belangrijk voor Nederlandse export

Telecom- en ICT-diensten dragen flink bij aan de nationale in- en exportcijfers. Dit stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een recent onderzoek. Deze diensten nemen binnen de export zelfs een tweede plaats in.

Uit het onderzoek blijkt dat telecom- en ICT-diensten in totaal goed zijn voor 20, procent van de totale nationale export. Tegelijkertijd zorgen deze diensten ook voor 17,3 procent van alle import aan diensten. Op het gebied van uitvoer van diensten neemt de nationale Telecom- en ICT-sector hiermee de tweede plaats in, op het gebied van invoer de derde.

Export diensten

exportOp de eerste plaats in de nationale export van diensten staan de zakelijke diensten, zoals zakelijke diensten zoals zakelijke adviesdiensten, marktonderzoek, accountancydiensten, R&D-diensten, ingenieursdiensten en juridische diensten. Op de derde plaats komen vervoersdiensten en royalties op een vierde plek. Deze vier dienstensoorten zijn samen goed voor maar liefst 81 procent van de totale dienstenexport, aldus het CBS. Ook bij de Nederlandse import zijn deze dienstensoorten dominant met een gezamenlijk aandeel van 79 procent. De totale waarde van de Nederlandse dienstenexport naar het buitenland bedroeg 160 miljard euro in 2016 tegenover een import van 150 miljard euro.

Meer info: Centraal Bureau voor de Statistiek