BLU Networks: WebRTC gaat telecommarkt opschudden

Jouk Lier, directeur BLU Networks

BLU Networks is een infrastructuur-onafhankelijke totaalleverancier van communicatiediensten die de telecommarkt, naar eigen zeggen, via WebRTC gaat opschudden. Zo lanceerde het Nederlandse bedrijf eind juni de oplossing OneSpace, een zakelijke UC-oplossing op basis van WebRTC. Een gesprek met directeur Jouk Lier.De wortels van BLU Networks gaan terug tot 2009, toen de Nederlandse Telecom Maatschappij het levenslicht zag. De belangrijkste doelstelling was ‘goedkoper bellen mogelijk maken’, herinnert Jouk zich. Het is de tijd dat Carrier Preselect (CPS) en Wholesale Line Rental (WLR) de belangrijkste troeven waren. Twee resellers en een flink aantal aansluitingen later is de organisatie geprofessionaliseerd. Zo is er de online portal InfraOrders met een directe koppeling naar KPN waarmee partners en resellers zelf aanvragen invoeren, een WIP-check (Work In Progress) doen en hebben ze een compleet CRM-systeem tot hun beschikking. De basiscom- ponenten voor succes.

Op dit moment beschikt BLU Networks over een eigen volledig redundant uitgevoerd netwerk voor bellen op basis van VoIP en zijn er meer dan 75.000 gebruikers. Om een hoog kwaliteitsniveau te garanderen, werkt BLU samen met haar in Alkmaar gevestigde dochteronderneming Next Gen Networks. “Alle verbindingen zijn redundant uitgevoerd, zodat eindgebruikers via twee interfaces, bijvoorbeeld glas, xDSL, SDSL, VDSL en coax, worden aangesloten”, vertelt Jouk. “Op beide interfaces hebben ze hetzelfde IP-adres en 100 procent redundantie op de dataverbinding. Deze kwaliteitsborging garandeert een perfecte uptime en gegarandeerde bandbreedte.”

De Nederlandse Telecom Maatschappij heet sinds 2015 BLU Telecom en medio 2016 volgt een koerswijziging. De onderneming is een inmiddels full service- provider van telefonie- en datadiensten en verandert 1 januari haar operationele naam in BLU Networks. BLU Networks levert via resellers en partners aan de B2B-markt. Twee kanalen voor twee verschillende typen klanten. Resellers kunnen de diensten wholesale afnemen, inclusief een eigen look and feel in het webportaal en met eigen maatwerk wederverkopen aan eindgebruikers. Die eindgebruikers zijn en blijven de klanten van de resellers, maar het platform van BLU Networks verzorgt de hele CRM. Bij partners heeft BLU Networks de contractuele relatie met de eindgebruikers en draagt BLU Networks dus ook het debiteurenrisico. De partner ontvangt een doorlopend commissie- percentage van de gerealiseerde omzet. Het concept is zeer succesvol, BLU Networks en NG Networks hebben samen inmiddels meer dan honderdvijftig partners en zijn klaar voor verdere groei.

Jouk Lier, directeur BLU Networks
Jouk Lier, directeur BLU Networks

OneSpace

Om die groei mogelijk te maken, kiest BLU Networks in tegenstelling tot andere VoIP-providers resoluut voor WebRTC. Het bedrijf gebruikt de standaardoplossing PortaOne voor haar VoIP-omgeving. Lier vindt het zelf ontwikkelen van een platform geen optie. “Wij kunnen niet concurreren tegen de enorme ontwikkelkracht van gespecialiseerde bedrijven.”

 

‘WebRTC heeft tienduizenden gebruikers in Europa, nu is Nederland aan de beurt’In dat licht sluit de aankondiging van de UC-dienst OneSpace in juni aan op de visie op WebRTC. OneSpace draait op WebRTC en is volgens de directeur een ‘complete en overzichtelijke UC-oplossing’ die de markt in zijn ogen ver vooruit is. “OneSpace zorgt voor realtime communicatie tussen interne en externe gebruikers en voorziet in onder meer audio- en videogesprekken, maar ook video-, audio- en chatconferenties. Verder bieden we desktop sharing, filesharing en file transfer. OneSpace biedt als enige UM-oplossing ook Kite; bedrijfscommunicatie waarbij voice, mail, chat en video geïntegreerd zijn in de website van een bedrijf.” De nieuwe dienst OneSpace is uitsluitend beschikbaar via de partners en resellers van BLU Networks en NG Networks, dat zich specialiseert in de levering van datadiensten. OneSpace is volledig web-based en heeft geen installatie nodig. De oplossing integreert met Office365 van Microsoft en biedt alle functies op één plek in één scherm. OneSpace is beschikbaar voor PC’s, laptops of mobiele devices met Android, iOS, Mac OS of Linux. Als er maar internettoegang is. Ook biedt BLU Networks realtime monitoringtools voor gespreksactiviteiten en SLA-statistieken. Tot slot zijn er koppelingen met Salesforce, V-Tiger en andere CRM-applicaties.

Gegarandeerde uptime

BLU Networks kan OneSpace met zoveel zelfvertrouwen aanbieden door de hechte relatie met NG Networks dat datadiensten en een compleet portfolio met redundante connectiviteit voor zakelijke eindgebruikers levert. “We zien de gegarandeerde uptime van minimaal 99,99 procent als een troef”, vertelt Lier. “De enige voorwaarde is dat eindgebruikers de connectiviteit bij twee providers afnemen. Dankzij deze stabiele verbinding garanderen we een hogere kwaliteit dan op basis van een normale internetverbinding. Voor de Laag 2-connectiviteit gebruiken we de netwerken van KPN, Tele2, Ziggo, Eurofiber en andere gerenommeerde aanbieders.”

WebRTC

WebRTC wordt dus steeds belangrijker nu veel bedrijfsactiviteiten via het internet verlopen. “Daar waar veel websites een speciale chat robot gebruiken die onderhouden en opgestart moet worden, is chat altijd als basisfunctionaliteit aanwezig bij WebRTC. Betrouwbaar, snel en zonder additionele kosten.” WebRTC van BLU Networks biedt gebruikers dus niet alleen basale spraakcommunicatie en videobellen maar ook screen sharing, file sharing, memo’s versturen, fax en sms. Voor bedrijven zijn er bovendien interessante extra opties, zoals het ondersteunen van werkgroepen, gedeelde telefoonboeken en het onderlinge uitwisselen van documenten. Dankzij de kracht van SIP, zijn ook toestellen buiten het bedrijfsdomein benaderbaar, omdat verbindingen met behulp van SIP-commando’s door de firewall kunnen worden geopend zonder de bedrijfs- beveiliging aan te tasten. WebRTC heeft al tienduizenden gebruikers in Europa, nu is Nederland aan de beurt.

OneSpace gaat daar volgens Jouk Lier bij helpen en hij is vanzelfsprekend zeer enthousiast over de introductie van de nieuwe dienst. Net als over het samen optrekken met partners en resellers voor de uitrol. “We zijn een infrastructuur-onafhankelijke totaalleverancier en leggen onze partners en resellers geen targets, minimum omzetten of verplichte afname op”, vertelt hij. “Alle partijen met wie wij samenwerken ontvangen dezelfde professionele ondersteuning en ze bepalen zelf welke diensten zij willen aanbieden. We zien de lancering van OneSpace bovendien als een uitstekend moment voor nieuwe partners en resellers om kennis te maken met onze diensten en ons verdienmodel.”

BLU Networks contactgegevens

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het VoIP en UC&C Dossier 2017]

Lees hier het artikel in PDF