Belgische operators willen meer aandacht voor telecomsector

De zeven grootste Belgische telecomoperators en de Belgische brancheorganisatie voor de technische sector Agoria roepen op om van de telecomsector het kloppend hart te maken van de digitale samenleving bij onze zuiderburen.

In hun oproep stellen de Belgische telecomoperators Brutélé, Colt, Eurofiber, Nethys/Voo, Orange Belgium, Proximus, Telenet en Agoria dat zij zich gaan inzetten voor de uitrol van te zorgen voor de uitrol van supersnelle, betrouwbare netwerken. Hiermee moet België aan de top van Europa blijven staan op het gebied van telecominfrastructuur. Daarnaast wil de sector ook gaan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe diensten die België klaarstomen voor de toekomst en meer initiatieven ondersteunen op het gebied van digitale vaardigheden. De gezamenlijke operators roepen alle belanghebbenden bij de zuiderburen op om de voorgestelde digitale versnelling te helpen vormgeven in een soort van ´New Deal´ tussen de Belgische overheid en telecomsector die tegemoetkomt aan de evoluerende behoeften van verschillende gebruikers.

Oproep aan politiek

BelgischeOm te beantwoorden aan de groeiende verwachtingen van burgers, bedrijven en overheden inzake volume, kwaliteit, snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid, blijven de telecomoperatoren voortdurend investeren in betrouwbare mobiele en vaste netwerken en datacenters. Daarnaast werken ze ook aan de ontwikkeling van nieuwe diensten en oplossingen die zowel voor de industrie als voor de burgers en de overheid een meerwaarde bieden. “Als onderdeel van ons algemeen engagement zullen we bovendien de bevordering van digitale vaardigheden en digitale geletterdheid ondersteunen. Om dit alles te verwezenlijken, hebben we echter een investeringsvriendelijk economisch klimaat, een digitale versnelling en een eerlijk speelveld nodig”, zegt Marc Lambotte van brancheorganisatie Agoria, dat sinds 2017 ook de telecomsector verenigt. “Samen zullen we de handen in elkaar slaan om de ontwikkeling van een bloeiende Belgische digitale economie en samenleving aan te wakkeren. Door samen te werken in een New Deal versterken we de positie van België in de digitale samenleving van morgen`, aldus de voorzitter van de brancheorganisatie.

Belgische regering positief

De Belgische minister Alexander De Croo van de Digitale Agenda heeft in een reactie laten weten het plan te steunen. “Telecom is een belangrijke partner voor de verdere versterking van de digitale economie in ons land. Het is positief dat de operators de handen in elkaar slaan en samen willen gaan voor meer innovatie en meer groei`, aldus de minister.

Bron: Agoria