In België zijn met succes camera’s getest die detecteren of automobilisten hun smartphone achter het stuur gebruiken, waarna ze beboet kunnen worden. Dat meldt het verkeersinstituut Vias, dat verantwoordelijk was voor de tests. In Nederland is zo’n systeem al in gebruik.
Vias meldt dat de camera’s bij de testen accuraat konden vastleggen of chauffeurs hun mobieltje gebruikten tijdens het rijden. De camera’s worden daarvoor boven de weg geplaatst, op een brug of portiek, en nemen verschillende foto’s van elke passerende auto. Ze zijn gericht op de voorruit, maar nemen ook foto’s van de nummerplaat van het voertuig. Met behulp van kunstmatige intelligentie filtert het systeem de foto’s waarop te zien is dat de chauffeur een smartphone gebruikt. Overige foto’s worden verwijderd en gezichten worden onherkenbaar gemaakt.
Boete op basis van beelden
Als de politie op basis van die selectie een overtreding constateert, kan deze een boete uitschrijven. Dat kan ook als bijvoorbeeld blijkt dat de automobilist geen gordel draagt. Bovendien stelt Vias dat het Belgische verbod op gebruik van ‘een draagbare telefoon’ achter het stuur, uitgebreid wordt met andere afleidingen als het lezen van een krant of het kijken naar filmpjes met een laptop op schoot. Verder meldt het instituut dat automatische nummerbordherkenning nog niet geïntegreerd is, maar wel mogelijk wordt.
Wetswijziging nodig
De politie van België kan het systeem nog niet inzetten. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Volgens de VRT komt die wetswijziging er volgend jaar. België zou het derde land ter wereld zijn waar het systeem vervolgens in gebruik genomen zou worden. In Nederland zijn de camera’s sinds november in gebruik.
Bron: Vias