Missiekritiek houdt in dat iemands veiligheid of de directe continuïteit van het bedrijfsproces afhangt van de mogelijkheid tot direct en effectief communiceren met één persoon of een groep. De (publieke) mobiele-internetdienstverlening is voor zo’n communicatie- verbinding vaak niet afdoende, want daar is te weinig grip op als gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij heel veel mensen tegelijk van mobiel internet gebruikmaken (in een stadion, bij een evenement et cetera). “Je moet er dus voor zorgen dat een mobiel netwerk geschikt is voor het onderscheiden van mobiel internet ten opzichte van een dergelijke kritische communicatiedienst over datzelfde netwerk”, vertelt Richard Marijs. Hij bedacht een paar jaar geleden hoe het nieuwe 4G-netwerk van T-Mobile ingericht moest worden voor een dergelijke dienst. Een netwerk overigens dat door de Duitse onderzoekers van P3 al vier keer op een rij is beoordeeld als het beste mobiele netwerk van Nederland.
Virtuele netwerkslice
“Ons netwerk heeft een hoge datacapaciteit en is heel innovatief”, gaat Richard verder. “Wat we samen met PrioCom hebben geïmplementeerd, is een virtuele netwerkslice, waarbij we een deel van zowel het radionetwerk als het core-netwerk ingericht hebben voor missiekritische communicatie voor zowel data als spraak.” Een apart deel dus, waardoor er altijd voldoende bandbreedte is. Maar waarom is T-Mobile daar zelf niet de boer mee opgegaan? Marijs: “Zoals je weet, zijn we bij T-Mobile grote voorstander van het werken met partners. Wij zagen vanzelfsprekend de mogelijkheden en de vraag vanuit klanten, maar wij vonden het niet een markt waar wij direct zelf op zouden moeten opereren. Op verzoek van ons management ben ik op zoek gegaan naar businesspartners die dit op zich zouden kunnen nemen. Dus in plaats van zelf te ontwikkelen en te concurreren met deze partijen, stellen wij liever deze techniek aan hen beschikbaar. Samen groeien!
En zo kwam hij terecht bij Flash Private Mobile Networks, dé marktleider op het gebied van missiekritische communicatie, met name binnen chemie en industrie. Dit bedrijf zag direct brood in de mogelijkheden met het oog op ontwikkelingen in de markt. “Kijkend naar de totale afzetmogelijkheden in de markt, de diverse marktsegmenten en benodigde investeringen is besloten dat er hiervoor een speciale MVNO gecreëerd zou worden”, vervolgt Marijs. “Een speciale mobile virtual network operator voor kritische communicatie die de benodigde Quality of Service en prioriteit op het T-Mobile-netwerk kan aanbieden én die het mogelijk maakt dat meerdere businesspartners, dus niet alleen Flash Private Mobile Networks, de kritische communicatiediensten kunnen aanbieden. En daarvoor is PrioCom in 2018 opgericht.”
Alleen via businesspartners
We verleggen het gesprek vervolgens richting Marja Dieben, salesmanager bij PrioCom. “Als PrioCom gaan wij de dienst niet rechtstreeks in de markt zetten. Wij werken uitsluitend via businesspartners. Dat is een bewuste keuze. Bij die businesspartners zit namelijk de branchespecifieke kennis over de klant en hun dienstverlening die hierop is toegespitst. Die heb je nodig om een dergelijke dienst goed in te voeren in het bedrijfsproces bij deze klanten. We werken nu samen met een aantal geselecteerde partners in verschillende domeinen en hierin willen we graag groeien. Het gaat ons niet om ‘zoveel mogelijk’ businesspartners, wij zoeken juist naar specifieke partners die kennis hebben van de diverse verticals; denk aan de bouw, transport, zorg, industrie, hospitality, nutsvoorzieningen, handhaving et cetera.” Momenteel werkt PrioCom samen met businesspartners Flash Private Mobile Networks, 2WAY, Selcom, BTC en Detron.
Het team van PrioCom bestaat uit medewerkers met veel kennis en expertise op het vlak van missie- kritische communicatie en Push-to-Talk (PtT). PrioCom deelt die kennis met zijn businesspartners en ondersteunt in marketing- en salestrajecten, om ze te helpen op succesvolle wijze de nieuwe end-to-end PtT-dienst in de markt te zetten. Zo schuift PrioCom ook graag samen met de partners aan bij mogelijke klanten. “Wanneer nodig betrekken we onze connectivity-partner T-Mobile hierbij, bijvoorbeeld bij dekkings- metingen en dekkings- en capaciteitsuitbreidingen bij de klant”, laat Dieben weten. “Vaak levert dat interessante inzichten op. In een gezamenlijk klantgesprek bij een zorginstelling bijvoorbeeld kwam aan de orde dat er – in een ander inkooptraject – besloten was om voor mobiele telefonie (en indoor dekking) over te stappen naar T-Mobile. Toen bleek dat ook de missiekritische PtT-oplossing van PrioCom op het netwerk van T-Mobile werkt, werd al snel duidelijk dat de oplossing daardoor eenvoudig ingevuld kon worden binnen deze organisatie.”
De Push-to-Talk-dienst kan geïntegreerd worden met bestaande systemen
Richard Marijs haakt daar op in. “Aan de klantzijde zijn dit inderdaad vaak nog aparte inkooptrajecten. Er wordt dikwijls gekeken naar hoe de indoordekking verbeterd kan worden, maar niemand realiseert zich dat er dan meteen een voorziening aanwezig is voor die missiekritische communicatie. Dat scheelt de klant een flinke extra investering in een apart netwerk voor de PtT-devices.”
Diverse toepassingen
Marja Dieben vervolgt: “Vanuit het hele ecosysteem van mobiele kritische communicatie is er ontzettend veel mogelijk en zijn er diverse toepassingen. Zo wordt de PrioCom Push-toTalk-dienst geleverd met reeks robuuste Android-devices met kwalitatieve portofoon look & feel, zowel in Atex- als non-Atex-varianten die door PrioCom worden gevalideerd. De devices kunnen worden uitgebreid met bedrijfs- en branchespecifieke accessoires als surveillance headsets, remote speakers, bureauladers en multiladers zodat de devices in diverse werkomgevingen en ploegendiensten gebruikt kunnen worden. Een optionele dispatcher-software kan ingezet worden voor de meldkameromgeving. Mobile Device Management borgt vervolgens het gebruik van de Push-to-Talk-dienst en aanvullende bedrijfsapplicaties op het device.” De Push-to-Talk-dienst kan geïntegreerd worden met bestaande systemen, bijvoorbeeld als een bedrijf ervoor kiest om zowel nieuwe Push-toTalk-devices als de bestaande portofoons in te zetten. Ook het gebruik van PrioCom Push-to-Talk in combinatie met een alarmeringsapplicatie is mogelijk.
Industriestandaard
De PrioCom PtT-dienst is ontwikkeld op de industriestandaard 3GPP, juist ook om optimale integratie met systemen en bedrijfsapplicaties mogelijk te maken. PrioCom werkt hierin samen met T-Mobile om de ontwikkeling van de dienst op basis van nieuwe releases van de 3GPP-standaarden voor missiekritische communicatie verder te ontwikkelen. “Samen met T-Mobile zullen we hiervoor de gewenste specifieke aanpassingen doorvoeren op het mobiele 4G- en het komende 5G-netwerk. Denk aan de installatie van extra zenders en uitbreiding van functionaliteit.” Maar ook kan het mobiele netwerk in samenwerking met de klant van extra (lokale) noodstroomvoorzieningen worden voorzien.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Channel Connect Telecom & VoIP Dossier 2019]