Minder papierwerk
In bijna elke sector wordt reikhalzend naar de IT-afdeling gekeken als het gaat om papierwerk, en de daarmee gepaard gaande verwerkingstijden én fouten, te reduceren. Secure Logistics begon er al mee in 1998. “We zijn ooit begonnen als pilotproject van meerdere stakeholders in de Rotterdamse haven”, legt Frank de Krou, Head of Commercial Affairs uit. “Er stonden in die tijd dagelijks grote aantallen vrachtwagens te wachten voor ze het terrein van een van de grootste containerterminals van de Rotterdamse haven op konden rijden. Chauffeurs moesten uitstappen en onder meer hun paspoort en vrachtbrief tonen. De wachttijd kon oplopen tot 45 minuten per truck. Daar kwam bij dat de files met wachtende vrachtwagens simpelweg te lang werden.”
Daarop heeft een aantal slimme koppen een digitale oplossing ontwikkeld. “Het werd een pas, die is voorzien van een chip met daarop een biometrische template van het aderpatroon van je vingers.” Met die pas kon en kan de chauffeur zich bekendmaken bij de toegangspoort.”
Deze oplossing, de CargoCard, werd de basis van Secure Logistics, dat inmiddels een 100% dochteronderneming is van ondernemersvereniging Deltalinqs (zie kader).
Oplossing voor contractors
Al snel bleek dat niet alleen vrachtwagenchauffeurs zich steeds weer moeten identificeren, maar dat dit ook geldt voor de vele zogenaamde contractors in de haven, zoals monteurs. “Samen met een groot aantal partners is toen een Digital Safety Passport (DSP) ontwikkeld. Op deze slimme kaart, die in 2014 werd gelanceerd, staan ook weer persoonsgegevens, maar ook bijvoorbeeld de geldige veiligheids- of poortinstructies.” Uniek is dat de biometrische template alleen op de pas zelf staat. “Dat is veel veiliger en zorgt ervoor dat de CargoCard- of DSP-gebruiker zelf in control is. Zeker ook gezien de later ingevoerde AVG-regelgeving is dat van belang.” En op die manier weten verantwoordelijken op de site ook steeds wie er aanwezig zijn op het terrein. Dit digitale paspoort was echter niet de laatste innovatie van Secure Logistics.
XS-ID-App kan meer
De nieuwste ontwikkeling in het portfolio van de onderneming is de XS-ID App. Deze app voorziet in dezelfde taken als de pas, maar kan nog meer. De app genereert bijvoorbeeld een cijfer- of QR-code om veilig mee te kunnen inloggen. Dat is handig en veilig omdat vaker gevraagd wordt om in te loggen op applicaties die buiten het eigen netwerk draaien. “Daarnaast kan de identificatie uitgebreid worden met certificeringen van de medewerker, zoals Code 95 bij chauffeurs, of een Gas-certificaat. Dat is weer handig voor de autorisaties. Via een pushmelding ontvangt de betreffende medewerker een herinnering als een bepaalde training moet worden herhaald.” Op die manier is een direct contact met deze medewerkers nu mogelijk. “Wat daarnaast speelt is dat we geen passen meer hoeven te produceren, wat voor de afnemers, zeker in het geval van bedrijven met veel contractors, een kostenpost was”, legt De Krou uit.
De nieuwste ontwikkeling in het portfolio van de onderneming is de XS-ID App
Groei
Sinds het prille begin is Secure Logistics flink gegroeid. Meer dan 7.000 bedrijven, 50.000 gebruikers en 100 acceptatiepunten in Nederland, België en Duitsland zijn aangesloten. Het bedrijf heeft inmiddels 34 medewerkers in dienst. Frank de Krou: “Wij zijn de identity provider voor communities en professionals geworden. Denk bijvoorbeeld aan het haven-industriële cluster in Rotterdam, Antwerpen en Moerdijk. De basis van ons succes is dat we er zijn door en voor de leden van de communities die wij bedienen. Snelheid, privacy en veiligheid in de breedste zin van het woord staan hierbij altijd voorop. En dat vertaalt zich in groei en trouwe deelnemers. Zelfs de allereerste deelnemer is nog steeds aan boord.”
Deltalinqs verbinder in de haven
Deltalinqs behartigt de gezamenlijke belangen van meer dan 95% van alle logistieke, haven- en industriële bedrijven in de mainport Rotterdam. Bij de ondernemersvereniging zijn ruim 700 bedrijven aangesloten uit veertien verschillende sectoren. De mainport Rotterdam draagt 6,2% bij aan het Bruto Nationaal Product van Nederland en biedt direct en indirect werk aan ruim 385.000 mensen.
Namens de leden zet Deltalinqs zich in voor het versterken van de concurrentiekracht van Rotterdam, voor duurzame groei en voor maatschappelijk c.q. politiek draagvlak voor alle activiteiten in het haven- en industriegebied. Met ondernemerschap en innovatie als uitgangspunt heeft Deltalinqs de belangenbehartiging geclusterd rondom zes thema’s ondernemersklimaat, energie- en grondstoffentransitie, infrastructuur & bereikbaarheid, milieu & duurzaamheid, onderwijs & arbeidsmarkt en veiligheid & security.