Het omarmen van clouddiensten en SaaS kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van IT. Met het oog op duurzaamheid vermindert data-opslag in de cloud de on-premise CO2-voetafdruk. Dit komt vooral doordat er minder data opgeslagen staan op lokale servers die meer hardware en koelsystemen vereisen, en dus meer energie verbruiken. Daarnaast zijn de datacenters, die door cloudplatforms en aanbieders van SaaS-diensten worden gebruikt, gespecialiseerd in het zo efficiënt mogelijk laten functioneren van hun installaties. Het zo zuinig mogelijk omgaan met energie is een belangrijk onderdeel van hun businessmodel.
Cloud-strategie duurzamer
Die cloudadoptie is echter de grootste uitdaging (41%) voor de IT-sector in de Benelux, blijkt uit het onderzoek van Paessler. Nog steeds is bijna driekwart van de IT-infrastructuur nog niet opgenomen in de cloud. Wel verwacht 61 procent van de bedrijven in de Benelux binnen twee jaar meer dan nu te gaan inzetten op cloudadoptie. Naast cloudadoptie volgen de implementatie van Operational Technology-infrastructuren (31%) en automateriserings- en robotiseringsprocessen (31%) als grootste uitdagingen binnen de IT-sector. Op plek vier staat het hebben van een robuuste infrastructuur (29%) en data-opslag (25%) staat op plek vijf.
Lokale data-opslag
Europa is koploper wanneer het gaat om het hanteren van een duurzame IT-strategie, blijkt uit onderzoek van Paessler AG. Die vooruitstrevende positie is bijvoorbeeld zichtbaar bij het streven om te besparen op energie, water en hardware. 42 procent van de Europese bedrijven heeft duurzame IT-strategieën, ten opzichte van 26 procent in Noord- en Zuid-Amerika. Meer dan de helft (52%) van de respondenten uit Noord- en Zuid-Amerika geeft aan een duurzame IT-strategie ook de komende jaren nog geen prioriteit te geven.
De mate waarin de cloud wordt gebruikt verschilt daarbij nogal per branche. Zo slaat 92 procent van de organisaties in de publieke sector data lokaal op. Hoewel cloud-omgevingen voor deze organisaties voldoen aan strenge compliance- en beveiligingseisen, kiezen veel organisaties er dus nog steeds voor om data lokaal op te slaan. Als voornaamste reden om hun data lokaal op te slaan geven deze organisaties aan dat ze dit de veiligste manier vinden om data te beschermen tegen hackers.
Onnodige data-opslag remt verduurzaming
Hoewel organisaties begrijpen dat duurzaamheid belangrijk is voor hun toekomstige succes, blijkt maar 67 procent van hen zich bewust van de gevolgen van hun datastrategieën op het milieu. Meer dan de helft (58%) ziet de IT-afdeling als cruciaal in het stimuleren van duurzaamheidsinitiatieven. Maar IT-beheerders zien het verwijderen van onnodige en ongewenste gegevens uit een data-archief niet altijd als een topprioriteit. In plaats daarvan besteedt men meer aandacht aan de aanschaf en installatie van energiezuinige apparatuur. Dit stelt onderzoek van NTT.
Uit dat laatstgenoemde onderzoek, dat wordt ondersteund door NetApp, blijkt dat bedrijven erkennen dat tot 60 procent van hun data ongebruikt blijven. Deze dataverspilling en de onnodige opslag ervan heeft invloed op het energieverbruik. En daarmee dus ook op bredere duurzaamheidsdoelstellingen.
Data-verwijderen blijkt lastig
Maar een data-archief blijkt moeilijk terug te brengen in capaciteit. Een derde van de bedrijven geeft aan zich overweldigd te voelen. En bijna twee derde ziet de toenemende datahoeveelheid als een probleem waar ze mee om moeten gaan. Veel IT-professionals wachten met het verwijderen van data-afval vanwege de omvang van de taak. Maar ook het risico dat er iets nuttigs wordt verwijderd speelt een rol. Daarnaast kost het vaak moeite om toestemming van de organisatie te krijgen.
Op de vraag wat hen tegenhoudt om hun duurzaamheidsagenda te bevorderen, antwoordde de helft van de respondenten dat één van hun grootste uitdagingen het moeten samenwerken is met leveranciers. Vooral als die hun visie en doelen niet delen. Een gebrek aan inzicht in de impact van verschillende technologieën op duurzaamheid verergert dit. Naast een beperkt bewustzijn van de impact die dataopslag heeft op CO2-uitstoot.
IT-professionals wensen duurzame IT
Als in een enquête door Paessler AG wordt gevraagd naar de grootste uitdaging waar IT-beheerders in het komende decennium mee te maken krijgen, noemt 33% energie-efficiëntie. Op de vraag hoe het energiegebruik kan verbeteren, worden vooral moderne hardware en IoT genoemd. Zowel een sterkere inzet op cloud, als een betere data-hygiëne komen in de antwoorden niet of nauwelijks voor.