Hoe slagen jullie er in die carbon footprint zo goed in beeld te krijgen?
“Daarvoor hebben we een hoogwaardig wiskundig model ontwikkeld dat metingen en andere data over de technologische set-up van een organisatie nauwkeurig analyseert. Dat kan een aantal devices zijn, maar ook een datacenter of de gehele technologische infrastructuur. Naast de actuele situatie kan de tool de resulterende inzichten ook koppelen aan de strategie en de toekomstplannen en doelen van een organisatie.”
Hoe maken jullie de vertaalslag naar daadwerkelijke CO2-reducties of andere resultaten?
“Als onze tool de actuele situatie in kaart heeft gebracht, kunnen we scenario’s gaan doorrekenen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je CO2-uitstoot als je je vijf jaar oude eigen servers vervangt door nieuwe apparatuur, of door een clouddienst? Dat levert vaak al direct verschillende quick wins op, in de vorm van nieuwere en efficiëntere technologieën. Maar met de op deze wijze gegenereerde inzichten kun je ook makkelijker op duurzaamheid gerichte IT-strategieën ontwikkelen én monitoren.”
Met de gegenereerde inzichten kun je makkelijker op duurzaamheid gerichte IT-strategieën ontwikkelen én monitoren
Geef eens een voorbeeld van een strategie die je dankzij deze inzichten effectiever toepast?
“IT-afdelingen vroegen vaak: ‘Hoe plaatsen we deze applicatie in onze IT-infrastructuur?’ Nu meer organisaties werken met een flexibele hybride infrastructuur, vragen ze vaker: ‘Hoe creëren we een infrastructuur die onze applicaties én bedrijfsdoelstellingen optimaal ondersteunt?’
Binnen deze zogenaamde workload placement-strategie is duurzaamheid een belangrijk selectiecriterium. Met ons programma maken we het mogelijk om applicaties te plaatsen in de IT-omgeving die hun prestaties het beste ondersteunt, maar die ook zorgt dat ze een minimale hoeveelheid energie verbruiken. En dat is uiteraard interessant voor veel van onze klanten.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juli 2022]