Juist nu is volgens de brancheorganisatie toekomstbestendig beleid nodig die rekening houdt met de huidige ontwikkelingen in zowel sector als maatschappij. “Het Nederlandse kabinetsbeleid spreekt duidelijke taal met termen als ‘digitaal koploperschap’, ‘digitaal knooppunt’ en ‘digitaal innovatieland’”, aldus DDA-directeur Stijn Grove. “Dit vraagt om een doordachte nationale strategie op basis van voldoende kennis over de werking van de digitale economie en het belang van de digitale infrastructuur. De realiteit is echter dat de digitale infrastructuur steeds meer onder druk wordt gezet door te simpel en te eenzijdig naar alleen de impact te kijken, en niet naar de toegevoegde waarde. Ongecoördineerd beleid vanuit de verschillende overheidslagen maakt het dat Nederland internationaal steeds vaker wordt overgeslagen als vestigingsland.”
Strategy for our Digital Future
Het inmiddels achtste jaarlijkse marktrapport brengt de Nederlandse datacentermarkt in kaart door middel van een onderzoek onder de bij DDA aangesloten datacenters. Het onderzoek presenteert onder andere de verwachte groei van de sector (zowel regionaal, landelijk als internationaal) en blikt vooruit op duurzaamheidsinitiatieven die de sector nastreeft. Ook biedt het rapport perspectief op wat er nodig is voor samenhangend datacenter beleid, in goede samenwerking tussen overheid en sector.
Het rapport laat onder meer zien dat het aantal commerciële datacenters stabiliseert op 185 locaties, na enige jaren van daling. De consolidatie van het aantal private datacenters blijft echter hard doorgaan naar 6570 locaties, een daling van 345 ten opzichte van 2021. De komende 5 jaar kan de sector een groei verwachten van 6,8% CAGR in oppervlakte en 9,4% CAGR in opgesteld elektrisch vermogen. Het energiegebruik gemeten door het CBS (december 2021) is 0,39% van het totale Nederlandse gebruik.
Datathermie
Het onderzoek toont aan dat inmiddels 90% van alle stroom gebruikt door datacenters van groene bronnen komt waarin het type vergroening in verschillende stadia is in te delen. Doordat de sector volledig geëlektrificeerd is, is er geen directe emissie (NEA 2022, lager dan 0,0%). Daarnaast zet 41% van de bij DDA aangesloten datacenters zijn datathermie (datacenter restwarmte) nu al in voor de verwarming van eigen faciliteiten of koppelt deze aan een warmtenetwerk (en meer projecten staan op stapel). Datathermie kan gunstig worden ingezet voor de energietransitie en kan de verwarming van huizen betaalbaar houden.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juli 2022]