Uit ons land komen tal van ondernemingen met internationale allure. Denk aan ASML, Philips, Ahold, Heineken en ga zo maar door. En dan hebben we het nog niet gehad over de Rotterdamse haven en Schiphol. Internet exchange AMS-IX ligt misschien wat minder voor de hand. Toch hoort deze organisatie wel degelijk in dit rijtje thuis.
AMS-IX werd eind jaren 90 opgericht met het doel om IP-netwerken efficiënter internetverkeer met elkaar uit te laten wisselen. Het Internet was in die tijd nog niet goed ontwikkeld en veel internetverkeer bereikte via grote omwegen zijn eindbestemming, met een hoge latency tot gevolg.
Een exchange – ofwel een knooppunt – werkt stukken efficiënter. Want dan heb je als bedrijf toegang tot alle andere partijen die ook hierbij zijn aangesloten. Aleksandar Mitrov, Head of Product bij AMS-IX, vertelt: “We zijn in 25 jaar enorm gegroeid. In het begin hadden we vooral internetproviders als klant. Daarna kwamen de contentpartijen, zoals Google en Facebook. Tegenwoordig trekken we ook banken, online winkels en andere bedrijven met veel verkeer.”
Netwerkeffect

Aleksandar Mitrov
AMS-IX is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste Internet Exchanges ter wereld. Er zijn in Amsterdam bijna 900 netwerken aangesloten die het exchange platform gebruiken om Internetverkeer uit te wisselen. Op een piekdag verstouwt het knooppunt al gauw zo’n 11,5 terabit per seconde. Dat komt neer op de gelijktijdige streaming van 2,3 miljoen HD-video’s of 6,2 miljoen TikTok-filmpjes. En bij internetknoopunten geldt: bigger is better. Mitrov: “Bedrijven zien dat ze bij ons toegang hebben tot veel andere bedrijven. Dit trekt automatisch weer nieuwe bedrijven. Echt een netwerkeffect dus. AMS-IX is daardoor een van de redenen waarom Nederland zo’n sterke digitale infrastructuur heeft.”
AMS-IX is een van de redenen waarom Nederland zo’n sterke digitale infrastructuur heeft
AMS-IX naar compleet dienstenplatform
In de beginjaren waren de engineers bij AMS-IX vooral bezig met het faciliteren van de stormachtige groei van het Internetverkeer. Op jaarbasis kon die 300% zijn en de techneuten moesten daarom werken met vaak, nieuwe experimentele technologie om het platform operationeel te houden. Tegenwoordig is de groei minder stormachtig en zijn er leveranciers die technologie beschikbaar hebben om de internetgroei bij te benen. Tussen 2018 en 2022 is de hoeveelheid Internetdata die verwerkt is op het platform verdubbeld.
Wij zijn interessant voor elk bedrijf dat meer controle over zijn internetverbinding wil
De laatste jaren richt AMS-IX zich op allerlei projecten die erop gericht zijn om het internet neutraal, veilig en duurzaam te maken. Bovendien zijn er in de loop der jaren diensten bij gekomen om klanten meer toegevoegde waarde te bieden. Zo kunnen klanten van AMS-IX een directe private verbinding met elkaar aangaan en kunnen ze zich verdedigen tegen DDoS-aanvallen door zich aan te sluiten op anti-DdoS-dienstverleners. Verder hebben ze de mogelijkheid om rechtstreeks verbinding te maken met de clouds van onder meer Microsoft, Google en Amazon.
AMS-IX Data Centre Interconnect
Een nieuwe dienst in het aanbod is Data Centre Interconnect. “AMS-IX Amsterdam heeft PoPs in zestien datacenters en heeft deze met elkaar verbonden met eigen infrastructuur. Met behulp van deze dienst kunnen klanten die enkel fysieke presence hebben bij een van die datacenters een directe, private verbinding leggen naar een van de andere vijftien locaties”, vertelt Mitrov.
“De belangrijkste toegevoegde waarde van deze dienst is dat het bereik van de infrastructuur van een klant wordt vergroot. Klanten kunnen gebruikmaken van diensten uit andere datacenters. Of juist hun services aan de man brengen aan klanten die daar zitten. Daarnaast kunnen klanten de verbinding inzetten als onderdeel van hun eigen netwerk en data migreren van het ene naar het andere datacenter. Dat kan nuttig zijn voor het inrichten van een backup-locatie bijvoorbeeld.”
Mitrov legt uit dat een dergelijke dienst als Data Centre Interconnect niet enkel interessant is voor partijen die veel internetverkeer uitwisselen en verwerken. “Eigenlijk zijn wij interessant voor elk bedrijf dat meer controle over zijn internetverbinding wil. En dat veiligheid hoog in het vaandel heeft. Want onze infrastructuur maakt geen deel uit van het publieke internet. Dus wij zijn een zeer geschikte partner voor bedrijven die met vertrouwelijk verkeer werken.”
Marktplaats voor digitale diensten
Naast nieuwe diensten is er de laatste jaren ook veel aandacht gegaan naar het automatiseren van het eigen platform. Tegenwoordig hebben de klanten de beschikking over een self-service portal. Zo bestellen ze met enkele klikken een nieuwe dienst. Die krijgen ze dan al binnen enkele minuten. Ook upgraden en downgraden regelen ze in een handomdraai. Mitrov: “We gaan dit jaar ook werken aan een marktplaats voor digitale diensten. Op onze infrastructuur zitten veel serviceproviders die een breed scala aan diensten aanbieden. Die willen we toegankelijk maken voor iedereen die aangesloten is op ons platform – ongeacht in welk datacenter ze zitten. Denk aan clouddiensten, security en rechtstreekse verbindingen met applicaties zoals Microsoft 365, Salesforce en SAP.”