Door cloud computing en hybride omgevingen is connectiviteit een onversneden bedrijfskritisch onderdeel van de IT geworden. Dankzij het publieke internet is het ook relatief eenvoudig op te zetten. Maar voor bedrijven in vitale sectoren is dat niet altijd een ideale oplossing. Het publieke internet is meestal grilliger dan interne netwerken, de snelheid is niet altijd gegarandeerd, maar boven alles is het niet volledig afgeschermd. Aanbieder van virtuele netwerken NDIX ziet daarom dat steeds meer bedrijven gebruikmaken van directe connectiviteit buiten de traditionele internetdiensten. Sinds het bedrijf onderdeel is geworden van Relined, is de beschikbaarheid van de diensten in Nederland sterk uitgebreid.
Wolk
De integratie van de NDIX-dienstverlening met Relined is in volle gang. Begonnen als een project van de Technische Universiteit Twente, met Oost NL en de Stadtwerke Münster als latere deelnemers, is het bedrijf sinds de zomer een dochteronderneming van darkfiberleverancier Relined. Het laag-2 aanbod van NDIX is een goede aanvulling op wat Relined al biedt. “We zijn erg gericht op vitale organisaties waar de maatschappij afhankelijk van is,” zegt Kathy Gaalman, de Teamleider Marketing bij NDIX. “Als iedere seconde telt, moet de connectiviteit altijd in stand blijven. Daarnaast kunnen we zeer hoge capaciteit leveren, alles tussen de 1 en 400 gigabit,” voegt Thomas van de Lagemaat, Director NOC & Operations bij NDIX, eraan toe. “Ons netwerk is gegroeid als een wolk over Nederland heen. Daardoor zitten we niet alleen in de grote datacenters. Onze voetafdruk is landelijk, en reikt ook tot in Duitsland. Daardoor kunnen we verbindingen echt op maat aanleggen voor de eindklant.”
Hybride
Het gevolg van die aanpak is volgens Van de Lagemaat en Gaalman dat ook gebieden die buiten de traditionele glasvezelroutes liggen, profiteren van hoge snelheden. Juist voor mkb-bedrijven is dat van groot belang, want zij werken steeds vaker met hybride omgevingen. “Zij kunnen nu hele snelle verbindingen naar de cloud organiseren,” zegt Van de Lagemaat. “Maar ze kunnen heel lokaal ook voor connectiviteit onderling zorgen, tussen bijvoorbeeld een dienstverlener en een klant.” Het gaat dus om een directe verbinding, zonder dat dit via het internet gaat, iets waardoor de netwerkleverancier ook meer grip biedt op de betrouwbaarheid van het netwerk. “Service wordt alleen maar belangrijker. Je gaat immers in de cloud werken, en daardoor wordt een organisatie afhankelijker van het netwerk naar buiten toe.”
Meer grip op de betrouwbaarheid van het netwerk
En die trend gaat volgens Van de Lagemaat en Gaalman doordruppelen naar de kleinere bedrijven. “Jaren geleden zag ik vaak de slogan voorbijkomen: ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf,” zegt Van de Lagemaat. “Ik denk dat we dat punt ondertussen wel hebben bereikt. Ook kleine detailhandelaren hebben een website, een bestelsysteem, een spaarsysteem en een pinautomaat. Is het daarmee een softwarebedrijf? Nou, het is afhankelijk van software. En daarmee dus ook van connectiviteit.”
Veiligheid
Van de Lagemaat geeft meteen toe: hoge snelheden zijn ook wel via het internet te behalen. Maar naast netwerkprestaties- en stabiliteit is er nog een belangrijke reden om voor een dergelijke oplossing te gaan: dataveiligheid. “Als je een klein bedrijf bent dat met zeer gevoelige informatie werkt, bijvoorbeeld een kleine zorgonderneming, dan kun je direct koppelen op een zorgnetwerk zonder tussenkomst van het internet,” legt hij uit. Gaalman voegt eraan toe dat bedrijven – ook in het mkb-segment – met steeds strengere veiligheidseisen te maken hebben, zoals met NIS2. “Het zijn nu vaak de middelgrote organisaties die toch nét te klein zijn om een eigen IT-manager aan te stellen en dat uitbesteden,” zegt ze.
Als een verbinding niet over het internet gaat, is het moeilijker af te tappen
Security is voor partners altijd een sluitend verkoopargument. Hoewel een goede VPN al veel doet om de verbinding te beveiligen, wijst Gaalman erop dat gelaagde beveiliging altijd aan te raden is. “Je kunt het nóg veiliger maken door encryptie in te zetten,” zegt ze. “Als een verbinding niet over het internet gaat, dan is het moeilijker af te tappen.” Ontwikkelingen in kwantumcomputers kunnen daarnaast ook in de toekomst een test zijn voor bestaande encryptiemethoden. “Dat is op korte termijn misschien nog geen kwestie, maar het is niet uit te sluiten dat het gaat gebeuren.”
Partnerprogramma
Het wordt dus een uitdaging voor partners om naast de IT-omgevingen van de klanten ook de connectiviteit buiten het eigen netwerk te waarborgen. Bij NDIX zien ze dat ook, en daarom is de leverancier een breed partnerprogramma aan het opzetten dat hen daarin ondersteunt. “We leveren daarin advies over zowel de techniek als de sales en marketing”, vertelt Gaalman. “Connectiviteit gaat verder dan de werkplekken bij de klant. Ons doel is dat partners toegang hebben tot onze kennis om alles ook daar in goede banen te leiden.”