Datacenters zijn onmisbaar voor onze digitale economie”, legt Michiel Verkroost uit. “Iedereen gebruikt – zowel zakelijk als privé – dagelijks ontzettend veel data, en dus van datacenters. Ze worden echter vooral neergezet als energieslurpende dozen en dat is wat ons betreft niet juist. Datacenters geven juist een duurzame impuls en zijn aanjagers van de energietransitie.”
Landelijk beleid
Het ontbreekt echter aan een goed landelijk beleid rond datacenters, benadrukt Verkroost. “De grootse uitdaging is om het planologisch goed in te richten. Hoewel er al sinds midden jaren negentig datacenters in Nederland zijn, is er nog geen aparte datacentercategorie als je een milieuvergunning aanvraagt. Het ene gebied is bijvoorbeeld geschikt voor een hyperscaler, terwijl een andere plek geschikter is voor een colocatie – zo moet je gaan kijken naar het landschap.”
Heldere regels zorgen voor duidelijkheid. “Het begint simpelweg bij het erkennen dat datacenters gewoon een functie vervullen, waarna je dit in je bouwbesluit, milieuvergunning en bestemmingsplan kunt opnemen. Het is aan de politiek om nu, samen met de branche, stappen te zetten en tot een roadmap te komen. Het gevaar bestaat anders dat investeerders of bedrijven Nederland mijden en uitwijken naar steden als Parijs of Londen.”
Het is belangrijk om het imago van datacenters te verbeteren en met name het duurzame aspect te benadrukken
Duurzamer
Verder is het zaak om het imago van datacenters te verbeteren en het duurzame aspect te benadrukken. “Datacenters gebruiken inderdaad veel energie, maar door zelfregulering en de inzet van groene stroom is de sector vele malen duurzamer dan men denkt. De datacenters die nu worden gebouwd zijn al duurzaam. Arup is als adviseur bij een groot aantal datacenters in Nederland betrokken. We hebben aansluiting gezocht bij de EU Data Centre Alliance (EUDCA) en de Dutch Data Center Association en daarnaast hebben we geholpen bij het opstellen van de Climate Neutral Data Centre Pact, het antwoord van de datacentersector op de Europese Green Deal. In het kader van dit pact willen we dat de branche in 2030 klimaatneutraal opereert.”
Verkroost benadrukt dat de sector constant optimaliseert en de processen tegen het licht houdt. “We kijken niet alleen naar de energie- en waterefficiëntie en de uitstoot van datacenters, maar bijvoorbeeld ook het materiaalgebruik. Vergeet tot slot niet dat de eisen die we nu stellen over twee of drie jaar heel anders kunnen zijn. We moeten flexibel zijn en inspelen op veranderingen. De datacenters die we nu bouwen, staan er in 2030 ook nog, als we – als het goed is – de klimaatdoelen hebben gehaald. Kortom, een langetermijnvisie is noodzakelijk.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter Cloud Dossier 2022]