In tegenstelling tot bekende antivirusprogramma’s die kwaadaardige software detecteren als een computer al geïnfecteerd is, detecteert het GOOSE Cyber Alarm virussen en malware in de VPN-verbinding nog voordat het de computer bereikt”, vat Joeri van de Watering, co-founder van GOOSE VPN, de propositie van de nieuwe dienst samen. “Sinds de corona-uitbraak werken meer werknemers vanuit huis. We zien daarbij een stijging in de vraag naar oplossingen om de internetapparatuur van thuiswerkers beter te beveiligen.”
Alexander Zwiep oprichter en CCO bij SecureMe2 deelt die observatie. “Er spelen in het geval van security twee issues. Ten eerste is nog steeds niet iedereen zich ervan bewust dat ondernemingen verantwoordelijk zijn en blijven voor de bescherming van hun data, ook als die in de cloud staan. Daarnaast menen veel gebruikers, en helaas ook IT-managers, dat het gebruik van VPN afdoende is om securityproblemen te voorkomen. Dat is helaas een schijnveiligheid – en criminelen spelen daarop in. Als ze eenmaal binnen zijn, ligt het netwerk voor hen open.”
Inbraakalarm
Eenvoudig gezegd ontwikkelden de beide ondernemingen een inbraakalarm voor zakelijke internetverbindingen. Zwiep: “De werking van de oplossing is beslist te vergelijken met een inbraak- of brandalarm: er wordt een duidelijk signaal gegeven als er iets mis is, met die aantekening dat we ook de ernst van de bedreiging aangeven op een schaal van een tot vijf. Waarbij de hoogste niveaus direct actie vereisen.”
‘We verhogen de waardepropositie van de VPN-oplossing’
De oprichter van SecureMe2 legt uit hoe het systeem werkt. “We verzorgden de analyse van het verkeer in ons eigen gecentraliseerde platform. Hier is zoveel rekenkracht voor nodig dat dit niet in het netwerk van de klant mogelijk is.” GOOSE Cyber Alarm monitort en analyseert het verkeer in het netwerk van de klant 24/7.
Dashboard
Een continue monitoring wordt steeds belangrijker. In de praktijk blijkt dat er steeds minder tijd verstrijkt tussen de besmetting van de computer van werknemers met de schadelijke software en de activatie hiervan. Het is dus van groot belang dat ondernemingen eventuele besmettingen zo snel mogelijk opsporen. “Via een eenvoudig dashboard krijgen bedrijven met het GOOSE Cyber Alarm direct inzicht in de alarmen van de computers van medewerkers zodat IT-afdelingen actie kunnen ondernemen voordat er schade aangericht wordt.”
‘We verzorgen de analyse van het verkeer in ons eigen gecentraliseerde platform’
Het gebruik van alarmeringen heeft ook als voordeel dat gebruikers zich bewuster worden van de mogelijke gevaren. Van de Watering: “Het nadeel van VPN is dat je er niets van merkt als alles goed functioneert. Wat we nu kunnen doen met de technologie van SecureMe2 is het bevorderen van de interactie tussen IT-beheerders en de gebruikers. We geven niet alleen een melding als een alarm afgaat, we kunnen ook reports sturen waarop te zien is hoeveel data gescand werd en welke problemen er optraden. Daarmee verhogen we de waardepropositie van onze VPN-oplossing.”
Testperiode
Bijna twee jaar geleden werden medewerkers uit de teams van beide ondernemingen bij elkaar gebracht om aan de oplossing te werken. “In die twee jaar moest niet alleen de techniek ontwikkeld worden, maar moesten ook presentatielagen en een aantrekkelijke portal ontwikkeld worden, die, onder meer voor de thuisgebruiker, ook op een smartphone eenvoudig te raadplegen is”, legt Van de Watering uit. “Het moet voor gebruikers en beheerders meteen helder zijn dat er zaken in het netwerk gebeuren die je moet voorkomen.”
Tijdens de ontwikkeling werkte de gezamenlijke oplossing eerst als een dashboard naast de service van GOOSE, inmiddels is alles met elkaar geïntegreerd. Sinds begin januari draaide het alarm in bèta-versie. Het is door verschillende resellers getest bij een aantal klanten. Zwiep: “We wilden natuurlijk weten of alles functioneerde en feedback van partners en eindklanten verwerken voor de lancering van de definitieve versie waarin met name de eerdergenoemde interactie met de gebruikers een grote rol speelt.”
Sinds 1 maart is de oplossing via resellers beschikbaar voor de zakelijke markt, op 1 april kunnen ook consumenten van de app gebruikmaken, hiervoor gaat een speciale website live.
Goede marge voor partners
De lancering gaat gepaard met de uitrol van een nieuw resellerplatform. Van de Watering: “Om de groei in de internationale zakelijke markt te versnellen, zijn wij gestart met distributie via TST en DSD Europe voor de Benelux, Frankrijk, Portugal en Spanje. Om verder op te schalen zijn wij op zoek naar meer internationale distributeurs. Partners, distributeurs en resellers kunnen een goede marge verwachten, meer dan de standaard kantoorpakketten.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 2 – 2020]