‘PoE is voor resellers onontbeerlijk’

Arend Karssies, regiodirecteur Benelux, Zuid-Afrika en Other EMEA bij NETGEAR

De explosie van het aantal apparaten in het bedrijfsleven zorgt niet alleen voor meer complexiteit in netwerken, maar ook bij de stroomvoorziening. Deze complexiteit is veel MKB’ers een grote doorn in het oog. Daarom profileert NETGEAR zich met haar Power over Ethernet-oplossingen en moedigt resellers aan zich serieus met deze markt bezig te houden. “We adviseren bijvoorbeeld voice-resellers hun footprint bij hun klanten te vergroten”, aldus Arend Karssies van NETGEAR.

VoIP, IP-video en andere diensten maken tegenwoordig ook bij kleine bedrijven standaard deel uit van de IT-infrastructuur. Daarom begint ook bij hen netwerkconvergentie een prominente plek in te nemen. Sterker nog, het is juist bij deze kleinere bedrijven onontkoombaar, omdat ze mankracht, capaciteit en budget missen om allerlei verschillende omgevingen effectief te beheren. “En steeds meer van die converged netwerken gebruiken Power over Ethernet (PoE)”, zegt regiodirecteur
Arend Karssies voor NETGEAR in de Benelux, Zuid-Afrika en Other EMEA. “Dan heb je het niet alleen over de traditionele apparaten, maar ook over onder meer LED-verlichting en deursloten. We hebben daarom recent een drietal nieuwe smart-managed switches uitgebracht, die alle drie zijn voorzien van de standaard PoE Plus die per poort meer vermogen levert.”

 

PoEVergeleken met de oorspronkelijke PoE-standaard leveren de nieuwe
NETGEAR ProSAFE Gigabit PoE+ Smart Managed Switches per poort bijna het dubbele vermogen als dat nodig is. Daardoor worden ook complexere en grotere apparaten via netwerkkabels gevoed en is het eenvoudiger om de omgeving uit te breiden ten opzichte van de ‘gewone’ PoE-switches. “Je moet dan denken aan dome-camera’s, geavanceerde VoIP-telefoontoestellen, maar ook aan de Wave 2 AC Access Points voor nieuwere Wifi-netwerken”, somt Karssies op.

Onderschatting installatie

De belangrijkste functie van PoE is uiteraard om apparaten niet meer op aparte stopcontacten aan te sluiten. Dat klinkt niet meteen spannend. Maar de flexibiliteit die bedrijven hierdoor krijgen, wordt volgens Karssies vaak onderschat. “Probeer maar eens access points op te hangen aan het plafond in het midden van een kantoor”, zegt hij. “Dan moet je daar normaliter speciaal een stopcontact installeren. Er zijn ook kantoren met systeemplafonds waar vier access points in moeten worden gehangen. Het is dan beter om één kabel te trekken en verder met een kleine switch te verdelen, dan meteen vier aparte kabels te trekken.”

‘Alle netwerkstromen moeten de juiste prioriteit krijgen’

Een ander voorbeeld zijn omgevingen waar afstanden een rol spelen, zoals fabriekshallen. “Als afstanden langer dan 100 meter moeten worden overbrugd, moeten er ergens switches worden geplaatst.” En als laatste argument noemt Karssies dat het aantal aansluitingen enorm toeneemt, met LED-verlichting als een extreem voorbeeld. Het is om al deze redenen dat ook op de details moet worden gelet, onder andere als het gaat om de fysieke plaatsing van de switches. “Hiervoor hebben we het Virtually Anywhere Mounting System ontwikkeld”, aldus Karssies. “Je kunt met een speciaal kliksysteem de apparatuur horizontaal aan muren, bureaupoten, dakgoten of industriële railings installeren. De switches zijn dus altijd goed te plaatsen. Ze zijn net zo breed als een standaard 19” switch, maar slechts 10 centimeter diep en de voeding is erin geïntegreerd. Speciale fancontrollers minimaliseren het lawaai, zodat ze ook in een gewone kantooromgeving passen.” Door de komst van vele soorten netwerkapparaten is ook de technische functionaliteit in de switches uitgebreid. “Omdat er heel veel soorten verkeer over de switch gaan, moeten al die stromen de juiste prioriteit krijgen”, zegt de directeur. “Maar ze moeten ook de juiste kant worden opgestuurd, van A naar B. Je gaat steeds meer verkeer segmenteren en de onderlinge communicatie is dus essentieel.” Maar de extra complexiteit mag niet ten koste gaan van de eenvoud, juist iets dat zo ontzettend belangrijk is voor de markten waar de leverancier zich op richt. Op het beheerfront is daarom alles zoveel mogelijk gecentraliseerd in een mobiele app. “NETGEAR Insight is een gratis app waarmee resellers hun access points en ReadyNAS met een app kunnen installeren en beheren. Op het moment dat zij met netwerk zijn verbonden, kunnen zij de access points verder configureren, beheren en monitoren. Hetzelfde geldt voor de NETGEAR-storagesystemen in het netwerk.”

Voice en video

Twee soorten applicaties verdienen extra aandacht van resellers als het gaat om het marketen van PoE-oplossingen, VoIP en IP-video. Beide worden ook door kleine bedrijven steeds vaker gebruikt, zijn beide data-intensief en werken allebei met externe apparaten die met stroom en data moeten worden gevoed. “We zijn heel hard bezig voice-resellers te helpen om ook zaken als wireless en storage in hun projecten mee te laten nemen”, aldus Karssies. “Zo vergroten ze de footprint bij hun gebruikers en krijgen ze meer invloed op het netwerk en wat er allemaal gebeurt. Er worden bijvoorbeeld steeds meer draadloze telefoons toegevoegd aan het netwerk. Dan is het goed als de voice-resellers ook de Wifi kunnen meepakken.“
Als het gaat om IP-video, ziet de regiodirecteur van NETGEAR vooral dat de meest eenvoudige oplossingen die eerder vooral voor consumenten waren bedoeld, nu binnen het MKB in opmars zijn. “We zien dat onze Arlo-camera’s, in eerste instantie op de markt gebracht als home-platform, door kleine bedrijven worden ingezet.” ”Denk hierbij aan eigenaren van cafés of winkels, die heel flexibel camera’s willen kunnen ophangen.” Het gaat er daarbij vooral om dat de camera’s, zonder dat de eigenaars daar nog naar moeten omkijken, kunnen worden opgehangen. “Het is tot vijf camera’s helemaal gratis qua opslag. Je kunt functionaliteit toevoegen met kleine licenties.”

Distributeurs

Voor VoIP en IP-surveillance heeft NETGEAR zowel gespecialiseerde, als broadline-distributeurs. “Onze samenwerking met resellers begint al bij de presales”, zegt Karssies. “Als ze vragen hebben over de inrichting of over de configuratie voor specifieke klanten, dan helpen we ze daar vanaf het eerste moment bij. In het verkoopproces helpen we ook met training en met toelichtingen. De switches worden afgedekt met levenslange garantie.”
Daarnaast wijst de regiodirecteur op de net opgestarte LinkedIn-pagina van NETGEAR Benelux. “Daarop plaatsen we constant onder meer applicatiegerichte content, agenda’s, whitepapers, tips en trucs en productlanceringen.” Maar Karssies blijft vooral hameren op de noodzaak van PoE als standaardonderdeel van het portfolio van iedere reseller. “PoE is echt een no-brainer geworden voor resellers. En resellers die dat nog niet zo zien, zou ik echt adviseren om er een no-brainer van te maken.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2017]

Lees hier het artikel in PDF