Rosenberger OSI: Efficiënter dark fiber helpt AMS-IX groeien

Ab Vingerling, salesmanager DC Europe bij Rosenberger OSI

Consumenten en bedrijven verbruiken steeds meer data en stellen steeds hogere eisen aan signaalsterkte en -kwaliteit. Dat merkt ook AMS-IX, ’s wereldse grootste internetexchange. De innovatieve bekabelingstechnologie van Rosenberger OSI bood uitkomst. “Klantgericht denken en klantgericht leveren, dat is hoe wij willen acteren”, zegt Ab Vingerling van Rosenberger.

 

De achtergrond van de AMS-IX is bij de meesten wel bekend. De AMS-IX is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde speler en beheert naast de internet exchange in Amsterdam ook exchanges in China, India, de Verenigde Staten en het Caraïbisch gebied. Meer dan achthonderd netwerken gebruiken de diensten van het internetknooppunt, waaronder als Yahoo!, eBay en Vodafone. De organisatie vormt de spil in de Nederlandse digitale infrastructuur en weet daarnaast steeds meer cliënten van buiten Europa aan te trekken. Dit leidt er onder andere toe dat er via het knooppunt steeds grotere hoeveelheden data worden uitgewisseld, waarbij vorig jaar een piek werd bereikt van 5 Tbps.

Nieuwe uitdaging

Tot voor kort gebruikte AMS-IX de MLX32 switching-systemen van Brocade Networks om het dataverkeer in goede banen te leiden. Eind vorig jaar bereikten enkele core switches, verantwoordelijk voor de connectie tussen AMS-IX en de edge switches in verschillende colocatiecentra in Amsterdam, de limiet van hun 64x100GbE interfaces en dreigde het netwerk zijn volledige capaciteit te bereiken. Dat betekende een rem op de verdere toename van dataverkeer en een rem op nieuwe cliënten. Met het oog op toekomstige groei besloot AMSIX een oplossing te zoeken.

Efficiënter gebruik dark fiber

De keuze voor Rosenberger OSI door AMS-IX was snel gemaakt. “We hebben eerder glasvezel patchkabels en andere delen van de infrastructuur van AMS-IX verzorgd. Deze nieuwe opdracht stelde ons voor een uitdaging”, zegt sales- manager DC Europe Ab Vingerling van Rosenberger OSI. “AMS-IX verlangde bovenal een reductie in de netwerkcomplexiteit tussen AMS-IX en de colocatie-centra elders in de stad om op die manier het netwerk te ontlasten. Daarnaast werd gezocht naar mogelijkheden om de schaalbaarheid van het netwerk significant te verhogen. Tot slot moesten de onderhoudskosten van de infrastructuur omlaag om de kosteneffectiviteit te vergroten.”

‘Zorg ervoor dat alle leveringen op rolletjes lopen’

Een dusdanige opdracht vereiste niet alleen de inzet van nieuwe techniek van de bekabelingsspecialist, maar ook een efficiënter gebruik van de bestaande dark fiber-infrastructuur tussen de core- en access-switches. Voor AMS-IX viel de keuze uiteindelijk op de SLX 9850-switch van Brocade. Deze switch heeft een belangrijk voordeel, een veel hogere interface-capaciteit. Vergeleken met de oude MLX-32 switching-systemen van de netwerk- en storagespecialist kan de SLX 9850 vier keer zoveel connecties aan, terwijl het veel minder fysieke ruimte in beslag neemt. Een ideale keuze dus voor een internet exchange met beperkte ruimte.

Om de efficiëntie van de bestaande kabelinfrastructuur te vergroten, raadde Vingerling verder de PreCONNECT OCTO-kabels aan, die voldoen aan de 100 GB OM4-industriestandaard. “Rosenberger OSI ontwikkelde OCTO speciaal voor het 40/100 GbE-SR4 parallel optic protocol en GFC 4×16/4×32-transmissies. De bekabeling gebruikt daarnaast slechts acht van de twaalf glasvezels van de MTP-connector. Door de brede inzet van MTP-connectoren was het voor AMS-IX niet langer nodig om dure en omslachtige MTP-cassettemodules te installeren”, aldus Vingerling.

‘Opdracht van AMS-IX was echt uitdagend’

Het nieuwe systeem van Rosenberger OSI functioneert op basis van MTP-trunks (mannelijk), patchkabels (vrouwelijk), type B-adapters voor Multimode en type Aadapters voor Singlemode in SMAP-G2panelen.

Succesverhaal

De bekabelingsspecialist kreeg groen licht van de AMS-IX en het transitieproces werd na drie maanden werk begin dit jaar voltooid. De nieuwe opzet bleek meteen een succes. Door de plug-and-play-techniek van Rosenberger OSI verliep de transitie naar de Brocade SLX 9850 niet alleen vlekkeloos, maar kon de nieuw aangesloten apparatuur meteen in gebruik worden genomen. Op die manier ondervonden de klanten en leden van AMS-IX zo weinig mogelijk overlast van de transitie. Dankzij het kleinere aantal glasvezels, hogere snelheden van 25 GB/fiber en het niet plaatsen van de MTP-cassettes door directe verbindingen op MTP-connectoren, realiseerde de specialist ook een verminderd signaalverlies op de parallel optics-transmissiekanalen.

ChannelConnect-Rosenberger-OSI-Ab-Vingerling
Ab Vingerling

Vingerling kijkt tevreden terug op de samenwerking met AMS-IX. “De prettige samenwerking met AMS-IX is wat ons betreft de geijkte manier waarop customer support and customer satisfaction moeten verlopen. Je moet elkaars taal spreken en klanten kunnen bedienen met de juiste informatie voor hun vraagstuk, de juiste samples in de test fase leveren en daarna ervoor zorgen dat alle leveringen op rolletjes verlopen. Klantgericht denken en klantgericht leveren, dat is hoe wij willen acteren.”

AMS-IX en de verschillende colocatiecentra konden snel hun voordeel doen met de nieuwe, up-to-date kabelinfrastructuur. Het aantal 100GbE-interfaces werd verviervoudigd, en binnen de eerste drie weken na de transitie naar SLX 9850 verwerkte de nieuwe apparatuur al zo’n 1,6 terabytes per seconde aan dataverkeer. De aanpassingen van Rosenberger OSI maakten daarnaast ook efficiënter gebruik van de ruimte, energieconsumptie en dark fiber-infrastructuur. Dat betekent niet alleen een efficiënt systeem, maar ook een flinke besparing op de onderhoudskosten van het netwerk.

ChannelConnect-Rosenberger-OSI-Contactinformatie

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF