Erkende wifi-experts starten WiFi Wise

Dankzij hun jarenlange ervaring weten de experts van WiFi Wise het als geen ander: bijna ieder draadloos netwerk presteert onder de maat. Het aanleggen van een wifi-netwerk wordt door velen onderschat. Als Certified Wireless Networks Experts (CWNE) kan WiFi Wise ieder probleem oplossen.

Wifi is al lang geen bijzaak meer. Het is uitgegroeid van een gadget tot een belangrijke business application. Toch kampen veel organisaties met een slecht draadloos netwerk. Dat leidt tot irritatie onder werknemers. Bij bedrijfskritische applicaties is slecht wifi al helemaal onaanvaardbaar. Oorzaken van een slecht werkend draadloos netwerk zijn legio. Zo worden er meestal geen metingen uitgevoerd voor de aanleg van wifi. Ook worden bronnen van interferentie niet opgespoord en bij groei van het bedrijf wordt vergeten dat het netwerk moet meegroeien.

Diepgaande kennis

Hoe het wel moet, weten ze bij WiFi Wise. Dit bedrijf is opgericht door twee gelouterde experts op het vlak van draadloze netwerktechnologie: Peter Paul Engelen en Raymond Hendrix. Zij helpen organisaties bij het ontwerpen, inrichten en verbeteren van hun wifi. De twee beschikken over diepgaande technologische kennis, onder andere opgedaan tijdens een lange, intensieve opleiding tot Certified Wireless Network Expert (CWNE). Dit certificaat wordt uitgereikt door het internationale opleidingsinstituut Certified Wireless Network Professionals (CWNP, zie kader). Deze organisatie wordt algemeen erkend als dé standaard voor onafhankelijke training en certificering rond draadloze netwerken. Slechts een enkeling bereikt de hoogste CWNE-status: wereldwijd zijn het er 290. In ons land mogen drie personen zich CWNE noemen, onder wie Engelen en Hendrix.

In gesprek met de twee WiFi Wise-experts wordt het enthousiasme over draadloze netwerken snel duidelijk. “Toen ik aan de West Coast van Amerika werkte, kreeg ik de bijnaam ‘Dutch WiFi Fella’,” vertelt Engelen. “Mijn passie voor draadloze technologie is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Al snel werd ik gevraagd om tijdens het toonaangevende evenement Wireless Field Day (inmiddels omgedoopt tot Mobility Field Day, red.) kritische vragen te stellen tijdens presentaties van wifi-leveranciers over hun productlijn en technologie. Mede dankzij mijn blogs op sociale media kreeg ik steeds meer contacten en ben ik de wifi-consultancykant opgegaan.”

Krachten bundelen

Ook Hendrix is sinds jaar en dag betrokken bij grootschalige, complexe wirelessprojecten. “Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het troubleshooten van netwerken op grote evenementen. Geregeld vlieg ik de wereld over voor dat soort klussen. Daarnaast werk ik voor Europese organisaties die een probleem met hun wifi-netwerk hebben of een compleet nieuw netwerk willen gaan aanleggen. Zo ben ik momenteel betrokken bij een grote Nederlandse zorginstelling die op meer dan tien locaties een draadloos netwerk wil en daaraan hoge eisen stelt, zoals voice over wifi.”

Om de markt beter te bedienen, hebben de twee wifi-experts besloten hun krachten te bundelen. WiFi Wise wil organisaties helpen met alle wifi-vraagstukken, ongeacht welk merk en type apparatuur er wordt gebruikt of in welke vertical een bedrijf actief is. “We kunnen op elk moment binnen een wifi-traject helpen, of het nu gaat om ontwerp, configuratie, implementatie of probleemoplossing. Daarbij beginnen we altijd met het meten en analyseren van het netwerk met behulp van een groot aantal specialistische tools die in eigen bezit zijn. Ons onderscheidend vermogen hierbij is dat we masters in Advanced Radio Frequency (RF) zijn.”

Oprichters van WiFi Wise

Peter Paul van Engelen

Peter Paul Engelen startte zijn IT-loopbaan bij Atos (voorheen Origin). Hij werkte later in Amerika voor Cisco als draadloosnetwerkexpert. Hij was als Exam Content Developer betrokken bij een examencommissie waar hij vragen opstelde en evalueerde voor de modules CCNA Wireless en CCNP Wireless. Verder was hij in 2009 de eerste Nederlander met een CWNE-certificaat op zak. Vanaf 2012 werkte hij voor Gecoda Networks aan grote wireless projecten in zowel Nederland als de VS.

Raymond Hendrix

Raymond Hendrix begon zijn carrière bij het Ministerie van Defensie en specialiseerde zich in elektronische oorlogsvoering, hier groeide bij hem de passie voor draadloze signaal techniek. Inmiddels heeft hij ruim 15 jaar ervaring in binnen- en buitenland waar hij vele, complexe wifi-projecten met succes heeft afgerond. Hij vliegt geregeld de wereld over om bij grote evenementen tijdelijke netwerken te bouwen. Een voorbeeld is de Shell Eco Marathon. Verder is hij dit jaar benoemd tot CWNT (gecertificeerd trainer) en mag alle modules van CWNP doceren.

 

Fundamenteel oplossen

WiFi Wise heeft nog een tweede doelstelling: het op de kaart zetten van de CWNP-certificeringen in Nederland. “Er zijn veel opleidingen van leveranciers zoals Cisco, Aruba of Ruckus. Daarmee vergeleken is een vendor-onafhankelijke wifi-certificering als CWNP relatief onbekend. En dat is jammer”, zegt Hendrix. “Trainingen van leveranciers leren je hoe je een product implementeert. Daar is niets mis mee, maar CWNP geeft een diepgaander inzicht. Je krijgt uitleg over de basisprincipes van draadloze technologie. Bijvoorbeeld de natuurkundige regels achter een goed werkend RF-signaal. Alleen als je logica achter draadloze communicatie begrijpt, ben je in staat om wifi-problemen fundamenteel op te lossen.”

Bedrijven kunnen WiFi Wise inhuren als er ondersteuning nodig is bij wifi-projecten, maar het bedrijf geeft ook trainingen. “We delen graag onze kennis. We vinden het belangrijk dat IT’ers goed beslagen ten ijs komen als ze wifi-netwerken aanleggen. Aangezien we beiden een jarenlange studie achter de rug hebben en beschikken over zeer veel ervaring, zijn we breed inzetbaar. Geen wifi-vraagstuk is te ingewikkeld. Sterker nog, we zien het als een uitdaging om lastige wifi-problemen tot een goed einde te brengen!”

De strenge eisen van CWNP
De status van Certified Wireless Network Expert (CWNE) is slechts weggelegd voor een enkeling. Het vergt niet alleen jarenlange studie aan het internationale opleidingsinstituut Certified Wireless Network Professionals (CWNP). Andere vereisten zijn onder andere aantoonbare wifi-ervaring en het schrijven van een drietal scripties, die moeten worden goedgekeurd door de CWNE-adviescommissie. Overigens is het ook mogelijk (en waardevol) om losse modules te volgen bij CWNP. Voorbeelden zijn opleidingen tot Certified Wireless Network Administrator (CWNA), Certified Wireless Security Professional (CWSP), Certified Wireless Analysis Professional (CWAP) en Certified Wireless Design Professional (CWDP). Op de website www.cwnp.com is meer informatie te vinden.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 5-2018]

Lees het artikel hier in PDF