Kamervragen na schorsing 3 Fox-IT directieleden

Drie van de vijf leden van het bestuur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT zijn onlangs geschorst. Dat schrijft het FD woensdag. Het is onbekend wat er speelt.

Zelfs medewerkers schijnen niet op de hoogte te zijn van wat zich in de directie afspeelt, aldus de krant. Toch zijn drie van de vijf directieleden onlangs om onbekende redenen geschorst.

Het nieuws is aanleiding voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven om Kamervragen te stellen omdat Fox-IT een sleutelrol speelt in de versleuteling van de vertrouwelijke overheidsdocumenten.

Volgens het FD is het al langer onrustig bij Fox-IT. In 2015 werd het bedrijf voor 135 miljoen euro gekocht door de Britse branchegenoot NCC Group. Het plan was dat de partijen het samen tot Europese marktleider konden schoppen, maar de overname bleek niet het financiële succes waar de Britten op hoopten.

De drie directieleden die nu geschorst zijn, zijn de algemeen directeur Erik Ploegmakers, COO Jeremy Butcher en Jurgen Delfos, de directeur van de crypto-divisie. Dat bedrijfsonderdeel heeft de digitale bewaking van de Nederlandse staatsgeheimen als belangrijkste opdracht.

Ook bij de NCC Group zelf vertrokken al snel na de overname diverse hoge managers. In de zomer van 2017 schreven de Britten ruim 27 miljoen euro af op de waarde van Fox-IT. NCC-voorzitter Chris Stone vergeleek de aankoop van het meest toonaangevende cyberveiligheidsbedrijf van Nederland destijds tegenover analisten met de aanschaf van ‘een Bentley waar de bumper vanaf valt’, aldus het FD.