Meeste cyberaanvallen gericht op applicaties

Het aantal aanvallen op webapplicaties en specifieke applicaties is het afgelopen jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport ‘2020 Global Threat Intelligence Report (GTIR)’ van NTT.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (55%) van alle aanvallen in 2019 een combinatie was van aanvallen op webapplicaties en op specifieke apps, tegenover 32% in 2018, terwijl 20% van de aanvallen gericht was op CMS-systemen en meer dan 28% op website ondersteunende technologieën.

Juist met de coronacrisis zijn aanvallen op websites en applicaties interessant voor criminelen, denkt NTT. “Organisaties die het tijdens de coronacrisis moeten hebben van hun aanwezigheid op het web zoals klantportalen, retailwebsites en ondersteuningswebapplicaties, lopen het risico zichzelf bloot te geven door systemen en applicaties die door cybercriminelen sowieso al zwaar onder vuur worden genomen.”

Sectoren

Hoewel alle sectoren het afgelopen jaar met aanvallen te maken kregen, werden de technologiesector en overheidsinstellingen wereldwijd het meest aangevallen.

Meest aangevallen sectoren:
Technologie 25%
Overheidsinstellingen 16%
Financiële sector 15%
Zakelijke dienstverlening 12%
Onderwijs 9%

“We zien het aantal ransomware-aanvallen op gezondheidszorgorganisaties nu al toenemen, en verwachten dat dit nog erger wordt voordat er verbetering te zien zal zijn”, voorspelt Matthew Gyde, directeur en CEO van de Security-divisie van NTT Ltd.

Volgens de onderzoekers benadrukken de resultaten het belang van cyberweerbaarheid en secure-by-design. “Het is meer dan ooit van cruciaal belang om aandacht te hebben voor de beveiliging van je bedrijf, ervoor te zorgen dat je cyberaanvallen kunt weerstaan en de effectiviteit van secure-by-design-initiatieven zo groot mogelijk te maken”, besluit Gyde.