‘Managers onderschatten cyberrisico’s tijdens coronacrisis’

Ongeveer 1 op de 7 (13%) van de mkb-bedrijven in de VS heeft al last gehad met een cyberaanval sinds de coronavirusuitbraak. Nog eens 10% is bang binnenkort slachtoffer te zullen worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Alliant cybersecurity onder 507 CEO’s en CIO’s/CISO’s bij Amerikaanse bedrijven met minder dan 500 medewerkers.

Het onderzoek ging onder meer over de risico’s waar bedrijven sinds de coronacrisis aan worden blootgesteld. Van de ondervraagde bedrijven die nu thuiswerken toestaan, deed 52% dat niet voor de coronacrisis.

Ondanks het gebrek aan ervaring op het gebied van werken op afstand heeft 90% van de managers er vertrouwen in dat ze goed voorbereid zijn op cybersecurity-dreigingen. Dat gevoel van vertrouwen wordt overschat, denkt Rizwan Virani, Cybersecuriy President bij Alliant Cybersecurity. “Deze c-level managers onderschatten enorm de mogelijkheden voor hackers om in te spelen op de toegenomen verspreiding van informatie via cyberkanalen.”

Omdat het thuiswerken mogelijk nog wel even zal blijven, is 30% van de respondenten van plan om zich beter te gaan voorbereiden op toekomstige scenario’s zoals een pandemie. Een kwart wil een duidelijk beleid opstellen voor het thuiswerken om beter beschermd te zijn tegen cyberaanvallen en datalekken. 24% van de ondervraagden wil een plan van aanpak opstellen bij een cyberaanval (response-plan) en ongeveer 1 op de 5 wil meer investeren in cybersecurity.