‘Ruim driekwart van zakelijke smartphones is onbeschermd’

Nederlanders gaan voorzichtiger om met de data op hun privémobiel dan met hun zakelijke smartphone.

Uit een onderzoek dat in opdracht van G DATA door Multiscope onder 1.500 Nederlanders is uitgevoerd, blijkt dat bijna 43% van de Nederlanders zijn privémobiel beveiligt. Het opmerkelijk is dat dit hoger is dan het aantal zakelijke telefoons dat beschermd wordt. Van de zakelijke smartphones blijkt 78,3% géén beveiliging te hebben geïnstalleerd.

Dit is te verklaren doordat een op de drie medewerkers denkt dat de werkgever dit moet verzorgen. Toch is meer dan de helft van de ondervraagden ervan overtuigd (54,8%) dat de beveiliging van de zakelijke mobiel de verantwoordelijkheid is van de gebruiker zelf.

Helemaal opvallend is het deel van de ondervraagden (11,3%) dat denkt dat het niet noodzakelijk is om hun mobiel voor zakelijk gebruik te beveiligen.
Bovendien blijkt er een verschil te bestaan tussen hoe Nederlanders omgaan met hun privémobiel en een zakelijke toestel. Gebruikers die naast hun privémobiel ook een zakelijk toestel hebben, bewaren aanzienlijk minder vaak zakelijke wachtwoorden (26,1%) en documenten (37%) op hun smartphone.

Door de juiste beveiligingstechnologie te gebruiken en medewerkers continu te trainen op de risico’s kan een heleboel ellende worden voorkomen, denkt Jerrel Abdoel, country Mmanager Nederland bij G DATA CyberDefense. “Gezien het aantal mobiele aanvallen en de reikwijdte van dreigingen voor mobiele apparaten groeit, is het belangrijk om mobiele apparaten en de data die erop staat te beschermen.”