Zoom verbetert beveiliging van videogesprekken met Zoom 5.0

De populaire videovergadertool Zoom heeft een update van de software uitgebracht die vooral de beveiliging van videovergaderingen verbetert.

Met Zoom 5.0 wordt er AES 256-bits GCM-versleuteling ingevoerd in de videotool. Vanaf 30 mei is Zoom 5.0 vereist om aan een Zoom-vergadering te kunnen deelnemen. Daarmee is de data van de vergadering beter beveiligd, aldus Zoom.

De update was hard nodig om het imago van de videocommunicatietool op te poetsen. Op de beveiliging van Zoom was de laatste tijd namelijk veel kritiek, vooral omdat de software nu vanwege het vele thuiswerken door veel mensen wordt gebruikt. Die slechte beveiliging was voor het ministerie van Defensie eerder ook aanleiding om het gebruik van de Zoom te verbieden. De app bevat volgens het departement ‘veel beveiligingsproblemen die een gevaar vormen voor de privacy van de gebruiker en kan de informatiebeveiliging van Defensie in gevaar brengen’.

Bovendien bleken hackers in staat om in te breken op videovergaderingen en konden ze de vergadering verstoren door ongewenste content te laten zien. Tegen dat laatste is in Zoom 5.0 ook een nieuwe functie ingebouwd. Deelnemers aan een Zoom-vergadering kunnen nu een deelnemer ‘rapporteren’ als die ongewenst is of ongewenst gedrag vertoont. Ook krijgt de voorzitter van de vergadering meer middelen om deelnemers uit de vergadering te zetten. En een vergadering kan ‘op slot’ worden gezet als iedereen aanwezig is, zodat er niemand anders meer bij kan.

Ook werkt Zoom nog aan een eenvoudigere en beter leesbare versie van de privacyvoorwaarden want die was tot nu toe vooral gericht op het gebruik door corporate gebruikers.