‘Wereldwijd ontbreken 4 miljoen IT-security specialisten’

Wereldwijd zijn er nog ongeveer 4 miljoen cybersecurity experts nodig om het gat aan kennis en experts te dichten om organisaties goed te kunnen beschermen.

Dat is gebleken uit de Cybersecurity Workforce Study 2019 van opleidingsinstituut (ISC)². En dat is niet de enige uitdaging waar CIO’s en CISO’s voor staan. Nog altijd wordt er een relatief klein deel van het IT-budget van organisaties uitgegeven aan IT-beveiliging, zo blijkt cijfers van marktonderzoeksbureau CyberEdge.

Hoewel er wel jaarlijks steeds iets meer geld wordt uitgegeven aan IT-beveiliging, slokt IT-security gemiddeld nog geen 13% van het totale IT-budget op, zo hebben de onderzoekers berekend.

Over die relatief beperkte budgetten verbaast cybersecurity-leverancier Bitdefender zich, zo schrijft het bedrijf in een blog. Die verbazing komt vooral omdat Bitdefender weet dat ruim driekwart van de bedrijven het afgelopen jaar last heeft gehad van tenminste één geslaagde cyberaanval.

Er is ook goed nieuws te melden. De meest gewilde technologieën om de kenniskloof dit jaar te dichten, zijn onder meer next generation firewalls en threatintelligence platformen en -diensten.