‘Thuiswerken met een VDI is veiliger dan een VPN’

Elk bedrijf wil dat medewerkers veilig vanuit huis kunnen werken. Vaak wordt daarvoor een VPN-verbinding gebruikt, maar als medewerkers op eigen hardware werken, is een VDI een betere oplossing.

Dat stelt althans distributeur Portland. Wanneer thuiswerkers werken met eigen hardware, zijn er grotere beveiligingsrisico’s. Zo wordt het vanaf ieder device op het thuisnetwerk in principe mogelijk om toegang tot het bedrijfsnetwerk te krijgen. Verspreiders van malware, ransomware en virussen krijgen zo extra mogelijkheden om binnen te dringen op het bedrijfsnetwerk.

Daarnaast wordt de bedrijfsdata geplaatst op het device waarop wordt gewerkt en moeten op alle devices individueel VPN-clients worden geïnstalleerd en geconfigureerd om veiligheid te garanderen.

Met een VDI-omgeving voorkomen bedrijven de genoemde risico’s, aldus Portland. In een VDI-omgeving wordt via het thuisnetwerk geen data verstuurd van en naar devices buiten het netwerk. Er wordt een veilige bedrijfsomgeving beschikbaar gesteld via één browserwindow. Dit betekent dat data het bedrijfsnetwerk niet verlaat en medewerkers altijd gebruikmaken van een beveiligde verbinding.

Bovendien zijn er geen zware specificaties vereist voor de apparaten die worden gebruikt om op te werken want ieder apparaat met een browser en internetverbinding geeft veilig toegang tot de bedrijfsapplicaties en data.

De VDI-omgeving is in te zetten vanaf 25 gebruikers – speciaal voor MSP’s: eventueel verspreid over verschillende bedrijven – en gemakkelijk op te schalen, aldus Portland.