Dell: bescherming van data wordt steeds grotere uitdaging

Organisaties die meer dan één leverancier hebben voor hun gegevensbescherming, zijn ongeveer twee keer zo kwetsbaar voor een cyberincident waarbij ze geen toegang meer hebben tot hun gegevens.

En dat terwijl juist steeds meer organisaties meerdere leveranciers voor gegevensbescherming gebruiken. Dat stelt Dell op basis van de Global Data Protection Index 2020 Snapshot. Organisaties die meerdere leveranciers hebben voor hun databescherming hebben 1,7 keer meer kans op problemen met dataherstel na een cyberaanval, dan organisaties die slechts een leverancier hebben.

Dat de hulp van leveranciers wordt ingeroepen bij de bescherming van data, is overigens niet zo vreemd. De hoeveelheid data die organisaties beheren stijgt razendsnel. In het afgelopen jaar steeg de hoeveelheid data met 40%.

Volgens het onderzoek beheren de onderzochte organisaties nu gemiddeld 13,53 petabytes (PB) aan gegevens, een toename van bijna 40% sinds het gemiddelde van 9,70PB in 2018. Sinds 2016 is er zelfs sprake van een stijging van 831%, aldus de onderzoekers.

In Nederland kreeg ongeveer 34% van de organisaties in 2018 te maken met dataverlies. De geschatte kosten van dataverlies bedragen in Nederland 765.000 euro.