Kaspersky waarschuwt voor namaak datingsites

Cybercriminelen die gespecialiseerd zijn in phishing, laten geen kans voorbij gaan om misbruik te maken van mensen die op zoek zijn naar liefde. Zeker voor en op Valentijnsdag.

Volgens experts van Kaspersky overspoelen nepkopieën van populaire datingapps en datingsites, zoals Match.com (in Nederland Lexa.nl) en Tinder, rond deze tijd het internet. 

Kaspersky maakte een analyse van malware die gebruik maakt van de namen van ruim 20 populaire datingapplicaties en het trefwoord ‘dating’ bleek dat in 2019 maar liefst 1963 unieke bestanden waren verspreid vermomd als officiële toepassingen. Twee derde daarvan doet zich voor als Tinder. 

Gebruikers wordt gevraagd hun persoonlijke gegevens achter te laten of verbinding te maken met de applicaties via hun social media-account. Het resultaat is dat de gegevens later worden gebruikt of verkocht door cybercriminelen, terwijl de gebruiker met lege handen achterblijft. Het komt ook regelmatig voor dat als slachtoffers eenmaal een app hebben geïnstalleerd, dat ze vervolgens worden gebombardeerd met ongewenste reclame of dat ze ineens ongewild dure abonnementen moeten betalen.

Volgens de onderzoekers bereiden de cybercriminelen hun actie goed voor want de belangstelling voor een afspraak groeit vanaf het begin van het jaar snel. Statistieken laten zien dat belangstelling voor de liefde toeneemt in de aanloop naar Valentijnsdag. Ongeveer een maand voor 14 februari verdubbelde het aantal kliks op een van de nepdatingsites.