‘Avast verkoopt bezoekergegevens van gebruikers met gratis AV’ (update!)

Avast gaat gebruikers van de gratis antivirussoftware expliciet de keuze voorleggen of er data met Avast mag worden gedeeld of niet. Dit heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd in een reactie op publicaties in Amerikaanse media over persoonsgegevens die Avast doorverkocht zou hebben aan een extern bedrijf. Donderdag is aangekondigd dat het omstreden databedrijf Jumpshot de deuren gata sluiten.

Volgens Motherboard en PCMag heeft Avast browse-gegevens van gebruikers van de gratis antivirussoftware doorverkocht via een bedrijf genaamd Jumpshot. De software is volgens de teller van Download.com al 420 miljoen keer gedownload. Maar de software volgt het klik- en internetgedrag van gebruikers en verzamelt data zoals zoekopdrachten bij Google. Die informatie wordt verpakt en verkocht aan Jumpshot, meldt Cnet.

In een reactie per e-mail laat Avast aan CNet weten dat er geen persoonlijk identificeerbare informatie wordt vergaard, zoals namen, e-mailadressen of contactgegevens. Bovendien hebben gebruikers altijd de optie om het delen van data met Jumpshot uit te zetten, aldus de woordvoerder.

Wel kondigt het bedrijf aan dat het gestart is om een expliciete keuze aan alle nieuwe gebruikers van gratis Avast-software voor te leggen of er data gedeeld mag worden of niet. Dit implementatieproces moet volgende maand afgerond zijn.

In december vorig jaar kwam Avast ook in de publiciteit omdat er kritiek was op Avast. Na Mozilla en Opera, besloot ook Google Chrome te stoppen met de ondersteuning van de browserplugins van Avast en AVG omdat ze meer data over gebruikers zouden verzamelen dan nodig is, waaronder gebruikersID, locatiegegevens en de browsergeschiedenis.

Update 30 januari
Na alle ophef heeft Avast vandaag bekendgemaakt dat het databedrijf Jumpshot gaat sluiten. Jumpshot verwerkte gegevens van Avast-gebruikers die via de extensies en gratis antivirussoftware werden verzameld. Vervolgens werd de geanonimiseerde data aan klanten verkocht, waaronder Google en Microsoft.