VideoGuard tekent contract voor videobewaking NS-stations

VideoGuard, leverancier van videobewakingsystemen, heeft een contract getekend met Strukton Rail voor het videomanagement en het cameratoezicht van spoorlijnen en NS-stations.

De twee partijen werken al ongeveer drie jaar samen. Maar met het ondertekenen van een nieuw contract gaan ze voor onbepaalde tijd een samenwerking aan, zo laat VideoGuard weten.

Het hoofddoel van Strukton Rail is het aantrekkelijk, betrouwbaar en veilig maken van alles op het gebied van de railinfrastructuur. VideoGuard levert daarvoor camerasystemen van Bosch in combinatie met het videomanagementplatform Genetec.

Het bewaken van spoorwegen met videocamera’s is niet eenvoudig, aldus VideoGuard. “Er is vaak sprake van een omvangrijk observatiegebied terwijl kleine details niet uit het oog verloren mogen worden. Dit loopt uiteen van bewijsmateriaal tegen criminele activiteiten tot het bewaren van overzicht en het voorkomen en tijdig signaleren van gevaarlijke situaties.” Daarbij wordt ook rekening gehouden met de Europese privacy wetgeving (AVG) zodat persoonsgegevens optimaal zijn beschermd.

Toekomst

Overigens is de verwachting dat cameratoezicht in het openbaar vervoer de komende jaren sterk zal groeien. De camera’s op de stations zijn standaard voorzien van ‘intelligentie’ waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is om alarmmeldingen te generen bij rondhangende personen of achtergelaten bagage.

Ook zijn er in de toekomst mogelijkheden om de camera’s waarschuwingen te laten genereren wanneer er meer dan één persoon tegelijk door een OV-poortje loopt of wanneer iemand over het poortje springt.