Onderzoek: AVG-compliancy valt nog steeds tegen

Meer dan de helft van de bedrijven slaagt er niet in om binnen de wettelijke termijn van één maand te voldoen aan een verzoek tot inzage in de data. Dat schrijft BI Platform op basis van een onderzoek van cloudprovider Talend.

Het aantal bedrijven dat aan de Europese AVG-wetgeving voldoet, is dan weliswaar gestegen tot 42%. Dat is ongeveer anderhalf jaar na de invoering van de AVG bedroevend laag. “Deze resultaten laten duidelijk zien dat toegangsrechten tot persoonlijke data nog steeds de achilleshiel vormt voor veel organisaties,” zegt Jean-Michel Franco, Senior Director of Data Governance Products bij Talend.

Vooral mediabedrijven en de publieke sector hebben moeite om aan data-verzoeken te voldoen. Het onderzoek toont aan dat slechts 29% van de organisaties in de publieke sector binnen een maand data kan aanleveren. Vergeleken met een jaar geleden zijn retailers succesvoller; 46% van hen weet binnen een maand de opgevraagde data aan te leveren.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er nog flinke verbetering nodig is bij de identiteitscontrole die nodig is bij de procedure van het opvragen van persoonlijke data. Gemiddeld controleert slechts 20% van de organisaties de identiteit van aanvragers te controleren, vaak door een kopie van identificatiedocumenten toe te sturen via e-mail.

Om volledig te voldoen aan de AVG is het belangrijk om te weten waar data zich bevinden, hoe en door wie ze worden verwerkt en dat dit veilig gebeurt.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd 103 bedrijven ondervraagd die actief zijn in Europa (84% gevestigd in de EU, 8% in Noord-Amerika en 8% in de APAC-regio).