Nederland mag Chinese 5G-netwerkleveranciers uitsluiten

De Nederlandse overheid mag telecombedrijven verplichten om vitale netwerkinfrastructuur alleen bij vertrouwde netwerkleveranciers in te kopen. Tegelijk heeft China ook een verbod op buitenlandse hardware- en softwarebedrijven voorgesteld.

In een Algemene Maatregel van Bestuur staat nu vastgelegd dat de overheid kan verplichten om bepaalde 5G-leveranciers te weren. De maatregel is volgens de Taskforce Economische Veiligheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noodzakelijk omdat ‘het huidige beeld van de risico’s voor de nationale veiligheid onvoldoende is’, schrijft beveiligingsnieuws.nl. Vooral bij de aanleg van 5G-netwerken wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van Chinese netwerkleveranciers zoals Huawei en ZTE.

Nederland volgt met het nieuwe beleid de afspraken die onlangs in Europa zijn gemaakt.

Tegelijk heeft China ook tegenmaatregelen genomen, vooral in de handelsoorlog met de VS. Volgens de Financial Times heeft de regering in Beijing alle overheidskantoren en publieke organisaties opgedragen om binnen drie jaar alle producten van buitenlandse leveranciers van hardware en software eruit te gooien. De maatregel is mogelijk een klap in het gezicht van partijen als Dell, HP en Microsoft, zo schrijft de Britse zakenkrant.